Są rewelacyjne, szybko się robią, szybko rosną i szybko się smaży ale najszybciej znikają.
Nakłada się je łyżką wprost do oleju więc nie ma problemu że się nie udadzą, one wychodzą zawsze a smak i aromat podczas smażenia? bezcenny.
Zabieramy się do pracy.
Pączki z jabłkiem.
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 2 spore jabłka
- 150 g ciemnych rodzynków
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie pączków:
- Pomarańczę wyszorowałam a potem otarłam z niej skórkę.
- Jabłka pokroiłam w małą kostkę razem ze skórką.
- Do miseczki włożyłam pokrojone jabłka, skórkę z pomarańczy oraz rodzynki, posypałam je czubatą łyżką mąki i wymieszałam dokładnie aby owoce były pokryte mąką.
- W jednej misce wymieszałam mąkę, sól, drożdże i cukier.
- W drugiej misce wymieszałam ze sobą maślankę, jogurt, jajo.
- Do sypkich składników dodałam teraz płynne miksując na średnich obrotach.
- Masa będzie dość gęsta.
- Teraz do ciasta dodałam jabłka ze skórką pomarańczową i rodzynkami i wymieszałam dokładnie.
- Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- W głębokiej patelni rozgrzałam tłuszcz i łyżką do lodów nakładałam porcje ciasta.
- Za każdym razem łyżkę umoczyłam w gorącym tłuszczu wtedy ciasto lepiej odchodzi.
- Partiami upiekłam wszystkie pączki na złoty kolor ze wszystkich stron,
- osuszyłam je na ręczniku papierowym a po całkowitym ostygnięciu posypałam cukrem pudrem.
Źródło przepisu tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Lotnisko w Tunisie |
4 komentarze
Świetny przepis bo szybki. Wypróbuję w środę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Konieczni Lusiu, pozdrawiam.
UsuńCzy mogę prosić od razu o 4 pączki? :D:D:D:D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.