Kiedyś słyszałam taką opinię że lody jemy zimą a latem pijemy ciepłe napoje aby nie szokować organizmu zmianą temperatur.
Może i racja, dlatego polecam gorąco te zimne lody.
Składniki: ( 4 - 6 porcji )
- 500 g wiśni wydrylowanych - miałam mrożone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru
Jeśli jednak macie owoce nie zmrożone to należy je dzień wcześniej zamrozić.
Jeśli posiadacie większe owoce np. brzoskwinie czy gruszki to przed zmrożeniem należy je pokroić w mniejsze kawałki.
Potrzebny będzie również dobry blender albo maszynka do mielenia mięsa.
Zamrożone wiśnie zmiksowałam na proszek razem z cukrem pudrem.
Napisałam że może być tutaj maszynka do mielenia mięsa bo jak nie posiadałam blendera z opcją kruszenia lodu to właśnie mieliłam przy użyciu maszynki do mięsa.
Do zmiksowanych wiśni dodałam śmietankę i miksowałam dalej aż masa stała się jednolita i kremowa.
Lody są gotowe do spożycia od razu albo można je szybko zapakować do pojemnika aby nie zdążyły się rozmrozić i jeść kiedy przyjdzie nam na nie ochota.
Przed ponownym spożyciem wyjmijcie lody 15 minut wcześniej.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pakujemy bagaże - Tunis |
11 komentarze
Może lody przepędzą zimę:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńMam taka nadzieję. Pozdrawiam.
Usuńpyszny deserek:) mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo.
UsuńOch jak ja dawno nie jadłam lodów. A jeszcze takie domowej roboty..."ślinka cieknie".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie na inne słodkości
Lody wiśniowe?
OdpowiedzUsuńUwielbiam pistacjowe i truskawkowe.
Pozdrawiam serdecznie:)
No jasne że wiśniowe, pyszne. Pozdrawiam.
Usuńpychota... w sam raz dla mnie !
OdpowiedzUsuńJoanno częstuj się.
UsuńLody wyglądają smakowicie...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.