Kotlety z kapusty smakują wybornie, są miękkie w środku i chrupiące na brzegach.
Podałam je z sosem chili ale można je podać z Waszym ulubionym sosem.
Zdają egzamin jako samodzielne danie bo są dość syte.
Kotleciki z kapusty, zapraszam.
Składniki: ( 4 porcje )
- główka białej kapusty ok. 1 kg
- 4 jaja
- 40 g oleju
- 40 g tartej bułki albo więcej
- 200 g cebuli
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
Kapustę obrałam ze zwiędłych liści i przekroiłam na 4 części, Przełożyłam ją do dużego garnka.
Kapustę w garnku zalałam wrzątkiem, posoliłam i gotowałam 25 minut po czym odcedziłam, przestudziłam, odcisnęłam a następnie posiekałam.
Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i posiekałam, dodałam do kapusty.
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i poddusiłam na rozgrzanym maśle klarowanym.
Dołożyłam przestudzoną cebulę do kapusty, wymieszałam i dodałam sól, pieprz oraz posiekany czosnek.
Teraz dodałam bułkę tartą w takiej ilości aby powstała gęsta masa.
Z masy formowałam kotlety, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
Podałam z sosem chili.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne |
10 komentarze
Bardzo lubię kapustę:)))ale takich kotlecików nigdy nie jadłam:))wyglądają pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić, pozdrawiam Reniu.
UsuńMoże jutro zrobię?
OdpowiedzUsuńJedno już mam. Sos chili.
Pozdrawiam:)
No to dobry początek, jutro kupisz resztę i kotleciki będą jak malowane, daj znać jak wyszły.Pozdrawiam.
UsuńWitaj. Wydaje się, że te kotleciki muszą być smakowite. Często zagladam korzystając z twoich przepisów. Świetne i smaczne dania przedstawiasz nam kobitkom. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńHanno bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Kotleciki rzeczywiście sa rewelacyjne.
UsuńMoja mama kiedyś takie kapuściane robiła, ja ostatnio wziąłem się za ryżowe :)
OdpowiedzUsuńRyżowe tez pyszne ale spróbuj także tych, dla odmiany.
UsuńJuż je robiłam. Wyszły wyśmienite.Pozdrawiam:)*
OdpowiedzUsuńO jak miło, cieszę się że smakowały.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.