poniedziałek, 2 lutego 2015

Frittata z groszkiem cukrowym i cukinią

Taką frittatę można zajadać zarówno na śniadanie jak i na obiad.
Dodatek groszku powoduje że jest ona chrupiąca i słodka z lekko pikantną papryczką chili.
Zapraszam do pieczenia.

 
               Składniki: ( 2 porcje )
  • kilka plastrów cukinii
  • garść groszku cukrowego - może być mrożony
  • 5 jaj
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • sól
  • pieprz
  • mała papryczka chili bez pestek
Mleko roztrzepałam z jajami, dodałam sól i pieprz do smaku.
Zioła posiekałam i one trafiły do jaj.
Potem dodałam jeszcze posiekaną papryczkę chili.
Naczynie do zapiekania średnicy 20 cm nasmarowałam odrobiną masła i wylałam do niego masę jajeczną.
Groszek umyłam a cukinię pokroiłam w cienkie plastry.
Na wierzchu masy jajecznej ułożyłam plastry cukinii a na nich groszek cukrowy.

Frittatę wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika z opcją góra/dół i piekłam aż masa się ścięła czyli jakieś 15-20 minut.
Podałam z sosem paprykowym.
Smacznego.
Inspiracja Malwina [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Roślinność Tunezji

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger