Dodatek groszku powoduje że jest ona chrupiąca i słodka z lekko pikantną papryczką chili.
Zapraszam do pieczenia.
Składniki: ( 2 porcje )
- kilka plastrów cukinii
- garść groszku cukrowego - może być mrożony
- 5 jaj
- 3 łyżki mleka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 1 łyżka posiekanego oregano
- sól
- pieprz
- mała papryczka chili bez pestek
Zioła posiekałam i one trafiły do jaj.
Potem dodałam jeszcze posiekaną papryczkę chili.
Naczynie do zapiekania średnicy 20 cm nasmarowałam odrobiną masła i wylałam do niego masę jajeczną.
Groszek umyłam a cukinię pokroiłam w cienkie plastry.
Na wierzchu masy jajecznej ułożyłam plastry cukinii a na nich groszek cukrowy.
Frittatę wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika z opcją góra/dół i piekłam aż masa się ścięła czyli jakieś 15-20 minut.
Podałam z sosem paprykowym.
Smacznego.
Inspiracja Malwina [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Roślinność Tunezji |
4 komentarze
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńI tak tez smakuje.
Usuńcudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Koniecznie wypróbujcie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.