Proponuję teraz zdrowszą wersję faworków.
Szybko się robi a potem zamiast smażyć piecze się w piekarniku.
Zapraszam gorąco na leciutkie chruściki, będzie pysznie.
Leciutkie faworki.
Składniki: około 40 sztuk
Smacznego.
Przepis wypatrzyłam tutaj [ klik ]
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie faworków:
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam do niej cukier waniliowy, żółtka i jogurt i zagniotłam zwarte ciasto.
- Ciasto uderzałam wałkiem kilka minut.
- Potem ciasto rozwałkowałam na bardzo cienki placek i pocięłam radełkiem na paski a potem na romby.
- W środku każdego rombu zrobiłam nacięcie i przewlekłam przez nie jeden koniec ciasta tworząc faworek.
- Ułożyłam chruściki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam faworki w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem przez ok. 10 minut lub do zrumienienia.
- Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis wypatrzyłam tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Roślinność śródziemnomorska |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.