Przepis jest ze zbiorów kuchni warszawskiej.
Bardzo szybko się robi te chruściki i szybko znikają.
Robimy na Tłusty Czwartek i Ostatki, polecam.
Lane faworki angielskie.
Składniki:
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki maki pszennej
- 1 łyżka spirytusu
- smalec do smażenia
- cukier puder brązowy do smażenia
- Żółtka utarłam z cukrem na puszystą pianę, dodałam spirytus.
- Dosypałam mąkę i wymieszałam, ciasto jest lejące.
- W garnku rozpuściłam smalec.
- Na gorący tłuszcz nalewałam łyżką małe porcje ciasta.
- Można także lać ciasto małą strużką tworząc faworki -wężyki.
- Zrumieniłam biszkopciki z obu stron , wyjęłam na ręcznik papierowy osączyłam z tłuszczu.
- Już chłodne posypałam cukrem pudrem trzcinowym.
Przepis z książki "Kuchnia warszawska" z roku 1961
"Podróże małe i duże"
Tunezyjski kotek |
2 komentarze
Bardzo podoba mi się ten przepis, ale czy może być zastosowany olej?
OdpowiedzUsuńJasne że tak, w kuchni staropolskiej używany był smalec i ja smażę na smalcu bo są smaczniejsze ale tutaj pełna dowolność.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.