czwartek, 5 lutego 2015

Czekoladowy deser z kaszy jaglanej

Kasza jaglana ciągle niedoceniana a jakże pyszna i zdrowa jeśli jest odpowiednio przygotowana.
Deser nadaje się dla osób unikających glutenu jak i dla wegetarian.
Robi się szybko i szybko znika, polecam.

    
                   Składniki: ( 2 porcje )
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 kostki kuwertury kakaowej lub 1 łyżka kakao lub 4-5 kostek czekolady gorzkiej
  • 1 laska wanilii
  • 1 krążek cukru palmowego
                      Do dekoracji:
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
Kaszę jaglaną płukałam na sicie kilka minut gorącą wodą po to aby wypłukać z niej całą goryczkę.
Do garnka wlałam mleko, dodałam rozciętą laskę wanilii z wyłuskanymi ziarenkami oraz cukier palmowy, zagotowałam. 
Potem włożyłam do niego kuwerturę, rozpuściłam ją a następnie wsypałam kaszę i gotowałam do momentu aż kasza prawie się rozgotowała.
Ciągle mieszałam aby kasza się nie przypaliła.
Kaszę teraz zmiksowałam blenderem na gładką masę.
Przełożyłam deser do dwóch  pucharków. 
Orzechy i płatki migdałowe uprażyłam na suchej patelni i udekorowałam deser, dodałam także żurawinę.
Deser można jadać na zimno i gorąco.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tunezyjska pomarańcza

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger