Ten się uda bo ....nie może sie nie udać, tak po prostu bo cóż też tu nie może sie udać.
Poczytajcie sami a że chleb jest prosty i ma bardzo chrupiącą skórkę musicie go popróbować.
Zaczynamy pieczenie.
Składniki: ( 1 okrągły bochen średnicy 12 cm )
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki pszennej graham
- 100 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 100 g startego żółtego sera
- 250-280 g chłodnej wody
Do miski wsypałam mąkę, sól i cukier, wymieszałam.
Ser starłam na tarce, dodałam do miski i wymieszałam.
Drożdże rozpuściłam w 250 ml wody i wlałam do miski z mąką.
Mieszałam tylko do połączenia składników.
Jeśli ciasto jest zbyt suche należy dodać trochę wody.
Ciasto nie powinno być za suche, powinno być trochę klejące.
Miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiałam w ciepłe miejsce na 14 godzin.
Po tym czasie blat oprószyłam mąką i wyjęłam ciasto z miski.
Dłonie obsypałam mąką i uformowałam okrągły bochenek, ułożyłam go na papierze do pieczenia złączeniem do dołu.
Nakryłam bochen ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1-2 godziny w cieple.
Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzałam piekarnik do 250 C z rusztem na 1/3 wysokości i z naczyniem żaroodpornym w środku.
Gdy chleb urósł wyjęłam nagrzane naczynie z piekarnika , zdjęłam pokrywkę włożyłam do niego chleb łączeniem do góry, przykryłam pokrywkę i piekłam 30 minut.
Po 30 minutach zdjęłam pokrywkę i dopiekałam jeszcze chleb aż skórka nabrała złotego koloru i trwało to jakieś 15-20 minut.
Po upieczeniu wyjęłam naczynie z pieca, chwilę poczekałam i wyjęłam chleb z naczynia.
Studziłam chleb na kratce a kroiłam dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego.
Przepis Ivka [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Las w Puczniewie |
4 komentarze
jej! ale genialne
OdpowiedzUsuńta chrupkość to pewnie przez ten ser między innymi !
muszę koniecznie spróbować, nigdy nie myślałam o tym, żeby dodać ser do masy chlebowej :)
Tak ser sprawia że skórka jest jeszcze bardziej chrupiąca. Ser to częsty dodatek w moich chlebach.Upiecz koniecznie.
UsuńTa chrupiąca skórka bardzo mnie zachęca :)
OdpowiedzUsuńTo pieczemy bo warto. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.