Chleby pieczone na kefirze są wilgotne i nie można się im oprzeć.
Zachęcam do takiego sposobu wypieku chleba.
Składniki: ( keksówka 30 x 12 góra )
- 400 g mąki pszennej chlebowej T 750
- 300 g mąki pszennej razowej graham
- 350 g kefiru
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 50 g ziaren siemienia lnianego
Mąki, sól, drożdże oraz ziarna siemienia i mielone siemię wsypałam do miski i wymieszałam.
Dodałam teraz kefir w temperaturze pokojowej oraz letnią wodę.
Wymieszałam wszystkie składniki dokładnie aż powstało jednolite ciasto.
Foremkę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
Foremkę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce na 8 godzin czyli u mnie noc.
Piekarnik rozgrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb około 25-30 minut lub do suchego patyczka ale tak aby chleb ładnie zbrązowiał.
Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dołączam do listy Wisły "Na zakwasie i na drożdżach"
"Podróże małe i duże"
Słoneczny las w Puczniewie |
2 komentarze
Upieklam. Wyszedł mi zakalec :-(
OdpowiedzUsuńTen komentarz to wyrzut w moja stronę? Przyczyn mogło być wiele.Za mało wyrósł bo w domu było za chłodno, temperatura w moim domu to 22-23 C. Jeśli noc była za mało trzeba było poczekać dłużej. Może za krótko się piekł? Tak jak pisze przyczyn mogło byc wiele, nie zrażaj sie jednak i piecz dalej, chlebki z własnego wypieku są tego warte.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.