Dziś przedstawiam zupę która znalazłam w sieci i od razu chciałam ją zrobić, udało się.
Użyłam tutaj agrestu mrożonego ale w sezonie agrest świeży byłby najlepszy.
Zupę dołączam do wydarzenia na FB "Rozgrzej się w lutym miseczką zupy" [ klik ]
- 2 szklanki ryżu białego
- 5 szklanek wody
- 2 szklanki białego agrestu
- szczypta chili
- ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie zupy:
- Najpierw przepłukałam ryż na sicie zimną wodą.
- W garnku zagotowałam wodę, wsypałam ryż i gotowałam go 20-25 minut.
- Agrest włożyłam do garnka, wlałam kilka łyżek wody, przykryłam garnek i gotowałam kilka minut aż się lekko rozgotował.
- Jak ryż się ugotował przełożyłam do niego agrest i wymieszałam.
- Można zupę posłodzić, natomiast ja dodałam szczyptę chili dla rozgrzania brzucha.
Przepis znalazłam tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Ważka |
2 komentarze
Ryż z agrestem to ciekawy zestaw.
OdpowiedzUsuńCzy to jest zupa?
Latem wypróbuję Twój przepis bo nie ma w nim żadnych mlecznych składników.
Pozdrawiam:)
To jest zupa, gęstość sama sobie wyregulujesz.Polecam i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.