Dodatek ziaren słonecznika powoduje że są dodatkowo jeszcze puszyste.
No to jak? pieczemy?
Składniki:
- 450 ml letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g maślanki
- 650 g mąki pszennej T 650
- 100 g mąki pszennej razowej
- 10 g soli
- 15 g octu balsamicznego
- 10 g miodu
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
W rondelku podgrzałam maślankę - tylko troszkę aby była letnia i wymieszałam ją z drożdżami do ich rozpuszczenia.
Przelałam maślankę z drożdżami do miski robota, dodałam obie mąki, sól, ocet balsamiczny, miód i wodę i mieszałam na średnich obrotach z hakiem aż ciasto było zwarte i odchodziło od ścianek miski.
Można wyrabiać ciasto rękoma ale potrwa to troszkę dłużej.
Po wyrobieniu ciasto jest klejące ale elastyczne.
Włożyłam ciasto do miski wysypanej mąką i odstawiłam na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 30 minutach powinno podwoić swoją objętość.
Wyłożyłam wówczas ciasto na blat wysypany mąką, chwilę wyrabiałam i podzieliłam je na dwie części.
Z każdej części wałkowałam rulon i podzieliłam go na 8 bułek.
Blat musi być obsypany mąką bo teraz każdy kawałek rzucałam na omączony blat po czym układałam bułki na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce.
Każdą bułkę posypałam lekko dociskając ziarenkami słonecznika.
Pozostawiłam bułki na 10 minut aby podrosły.
Piekarnik nagrzałam do 210 C z opcją grzania góra/dół i piekłam bułki przez 15 minut po czym obniżyłam temperaturę do 190 C i dopiekałam jeszcze przez 10 minut.
Po upieczeniu studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis od koleżanek.
Przepis dodaję do listy Wisły "Na zakwasie i na drożdżach"
"Podróże małe i duże"
Tunezyjski "Tygrys" |
8 komentarze
Bardzo smakowite bułeczki!
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj, pozdrawiam.
Usuńrzucane powiadasz? hm...to i ja rzucę...na ruszt jutro, bo już daaaawno nie piekłam pieczywka
OdpowiedzUsuńRzuć rzuć a nie pożałujesz, pyszne są, pozdrawiam Aga.
UsuńPiszę wciąż to samo ale u Ciebie zawsze tak apetycznie:)))))))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Reniu, pozdrawiam.
UsuńNie ma jak to swojskie bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda Olu, są wyśmienite.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.