Tym razem Biedronka wyszła nam na przeciw i utworzyła miesiąc portugalski.
Ośmiornice, kalmary, mule i całe mnóstwo pysznych ryb to raj dla amatorów tych pyszności.
Kupiliśmy ośmiornicę, stojąc przy kasie pani w kolejce przed mną pyta co to jest?
Wytłumaczyłam pani - starszej pani a ona na to że nie ma odwagi spróbować teraz ale tak w ogóle to nosi się z zamiarem kupienia i pytała jak ją przyrządzić.
Ja Wam powiem jak ją przyrządzić i pysznie zajadać.
Arroz de Polvo to pożywne i sycące danie jednogarnkowe których w kuchni portugalskiej nie brakuje.
Powiedziałabym że Arroz de Polvo to taka paella hiszpańska lub risotto włoskie, pyszne i sycące.
Ryż stanowiący składnik potrawy powinien pływać w dużej ilości sosu - taki sposób przygotowania zwany jest malandrinho.
Zapraszam na potrawkę z ośmiornicy z ryżem po portugalsku.
Składniki:
- 1 mrożona ośmiornica ok. 1 kg
- 2 cebule
- 1 świeża papryczka chili
- 4 świeże liście laurowe lub 2 suszone
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 250 g ryżu Carolino
- pół cytryny
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól
Ośmiornicę rozmroziłam, usunęłam dziób i odcięłam głowę i korpus.
Z korpusu ściągnęłam skórę.
Do garnka włożyłam sprawioną ośmiornicę, włożyłam liście laurowe, cebulę przekrojoną na połowę oraz obraną z ziaren papryczkę chili.
Zalałam wszystko 1 litrem wody, skropiłam oliwą i gotowałam bez przykrycia przez 30 minut po czym posoliłam wywar.
Ośmiornica po ugotowaniu jest miękka, łatwo w nią wchodzi widelec.
Odcedziłam wywar, zostawiając go na potem a ośmiornicę pokroiłam na kawałki.
Drugą cebulę i czosnek drobno posiekałam i zeszkliłam na rozgrzanej oliwie.
Następnie dodałam pokrojone pomidory z puszki i dusiłam jakieś 10 minut.
800 ml wywaru z ośmiornicy wlałam do pomidorów, wsypałam ryż i gotowałam na maleńkim ogniu 15 minut.
Pokrojoną ośmiornicę włożyłam do ugotowanego ryżu i podgrzewałam jeszcze 2 minuty.
Zdjęłam patelnię z ognia, skropiłam sokiem z cytryny i grubo posypałam posiekaną natką pietruszki.
Podałam od razu aby ryż się bardziej nie rozkleił.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej
"Podróże małe i duże"
Roślinność Tunezji |
25 komentarze
Moja Droga Dorotko!
OdpowiedzUsuńDzisiaj nie skorzystam z Twojego dzisiejszego przepisu.
Nie jemy żadnych owoców morza.
Pozdrawiam:)
A szkoda bo są bardzo zdrowe i bardzo smakowite, pozdrawiam.
UsuńOśmiornicy nie próbowałem. Ja mam zamiar jutro się wybrać po mieszankę z rekinem :)
OdpowiedzUsuńRozmyślałam nad tą mieszanką i chyba się skuszę. Ośmiornice też spróbuj kupić, będzie pysznie.
UsuńNiestety rekinów dziś u mnie nie było, może dowiozą jutro. pozdrawiam.
UsuńU mnie tez już nie było i nie dowiozą bo do wyczerpania zapasów. Może następnym razem.
UsuńZastanawiałam się na tymi mrożonkami z tygonia portugalskiego z Biedronki, chyba mnie przekonałaś i spróbuję.
OdpowiedzUsuńSpiesz się bo pustoszeją zamrażarki.
UsuńChciałam jeszcze zapytać do czego można porównać smak ośmiornicy i jakie jest danie w całości.
OdpowiedzUsuńSmak ośmiornicy nie da się przyrównać do niczego z czym miałam do czynienia.
UsuńMa kremowy bogaty smak i jest bardzo delikatne. Danie jest rewelacyjne ale o tym już pisałam, lekko kwaskowate od pomidorów i ta słodycz mięsa ośmiornicy, polecam
smakuje jak kurczak
UsuńZ kurczakiem nie ma nic wspólnego, chyba że jadłeś kurczaka zrobionego na styl ośmiornicy. Kurczak jest mdłym mięsem a ośmiornica kremowa i lekko słodkawa, wyborna.
Usuńchodzi mi po głowie zrobienie takiej potrawki :) piękna!
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania, pyszna jest.
UsuńCiekawy blog, ale zabrakło mi kalorii, co o tym myślisz?
OdpowiedzUsuńMyślę że to dobry pomysł ale bardzo czasochłonny i na razie nie wchodzi to w grę.
UsuńNa początku blogowania widżety z kaloriami pojawiały się ale robił to pewien portal, potem już nie miałam czasu tyle aby się tym zająć. W przyszłości może .
ściągnęła Pani przepis z Biedronki:(
OdpowiedzUsuńAleż ja tego nie kryję, według przepisu z książeczki z Biedronki. Jest to jednak przepis kuchni portugalskiej czyż nie tak? A to jest przepis autorski Biedronki czy kuchni portugalskiej? Panie Anonimie?
Usuńwitam, proszę o precyzyjne i szczegółowe wyjaśnienie , które części ośmiornicy gotujemy a które odrzucamy,
OdpowiedzUsuńBardziej precyzyjnie się już nie da. Należy wyciąć dziób który jest twardy i łatwo wyczuwalny, potem odciąć korpus od gwiazdy i ściągnąć z niego skórę.
UsuńKoniec. Wszystko jest jadalne nic nie wyrzucamy. Z kim mam przyjemność?
zrobiłem właśnie, pychota, najlepiej na talerzu dać dużo cytryny i pietruszki, smaki jak znad oceanu :)
OdpowiedzUsuńFajnie, ciesze się, cytryna i natka jest bardzo ważna we wszystkich daniach z owocami morza. Ciesze sie że smakowało.
UsuńSzkoda tylko że zdjęcia nie zrobiłeś.Pozdrawiam.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWitam...dzięki za bardzo dobry przepis , wspaniały smak...pozdrawiam z całą zadowoloną rodziną >Ula<
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze Ula że Wam smakowało, pozdrawiam i zapraszam częściej.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.