Zapiekanki to najlepszy sposób na sprzątanie lodówki, wszystkie resztki należy tak połączyć aby powstała pyszna i aromatyczna zapiekanka.
Ja zapraszam na taką z ziemniakami, cukinią, papryką i selerem naciowym.
Wyszła pyszna i aromatyczna, zapraszam.
Składniki: ( 4 porcje )
- 3 ziemniaki
- 1 papryka szpiczasta czerwona
- 1 papryka biała
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kalarepka z liśćmi
- 1/2 średniej cukinii
- 1 cebula dymka
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego oregano
- olej kukurydziany do wysmarowania formy
- mieszanka ognista
- 2 jaja
- 150 ml śmietanki 30 %
- 100 g startego cheddara
- 2 łyżki sosu Tysiąca Wysp
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki.
Kalarepkę obrałam, odcięłam liście i zachowałam je a korzeń pokroiłam na plasterki.
Cebulę pokroiłam w plasterki a cukinię wraz ze skórką także w plastry.
Papryki po obraniu pokroiłam w szerokie paski.
Selera natomiast pokroiłam w plasterki.
Jaja wymieszałam ze śmietanką, dodałam starty na drobnych oczkach ser cheddar oraz sól, pieprz i sos Tysiąca Wysp do smaku.
Formę do zapiekania, u mnie naczynie żaroodporne ok. 22 cm średnicy wysmarowałam olejem kukurydzianym.
Teraz ułożyłam zapiekankę : na dnie położyłam połowę plasterków ziemniaka, posoliłam je i posypałam mieszanką ognistą, teraz ułożyłam czerwoną paprykę, seler naciowy, plastry ziemniaka, posoliłam je i posypałam pieprzem.
Teraz ułożyłam białą paprykę, plastry cukinii, liście kalarepki, plasterki dymki, posypałam oregano i na wierzchu ułożyłam pół plasterki kalarepki.
Wszystko zalałam sosem polewając łyżką aby wszędzie dotarł.
Piekłam zapiekankę w 190 C przez 45 minut.
Po upieczeniu musi chwilę odpocząć - jakieś 10 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.