Są bardzo smakowite i pachnące latem, miętą i koperkiem.
Zapraszam serdecznie, robi się je szybko i smakują wyśmienicie.
Podacie do nich ulubione lekkie sosy, czosnkowy, jogurtowy czy ziołowy i będzie obiad znakomity.
Wraz z sałatą i jogurtem podawane są te klasyczne placki tureckie.
Kabak mucveri tureckie placki.
Składniki: ( 2-3 porcje )
Przygotowanie:
Przepis kuchni tureckiej.
Składniki: ( 2-3 porcje )
- 3 cukinie
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 225 g sera typu feta
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach, posoliłam i odstawiłam na 10 minut.
- Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnęłam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam drobno posiekaną cebulę, zgnieciony z solą czosnek i odciśniętą cukinię.
- Podsmażałam do zeszklenia.
- Do dużej miski wsypałam mąkę, dodałam jaja i mieszałam, dodałam drobno pokruszony ser, posiekane zioła i paprykę.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej, nakładałam porcje masy, lekko ją ugniatając i smażyłam na złoty kolor z obu stron.
- Placki są bardzo delikatne.
- Placki osączyłam na ręczniku papierowym i podawałam z sosem jogurtowo - warzywnym.
Przepis kuchni tureckiej.
"Podróże małe i duże"
Miszpelnik |
1 komentarze
Będzie obiad i to jaki:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.