Zobaczcie zresztą sami.
Składniki: 2 porcje
- 2 steki wołowe schabowe po 250 g każdy
- sól
- pieprz
- 250 g brązowych pieczarek
- 500 g brokuła
- 2 łyżki sosu sojowego
- gałązka bazylii cytrynowej
- kilka listków bazylii czerwonej
- kilka listków bazylii sałatowej
- 2 gałązki oregano
- olej do smażenia
Przygotowanie steków:
- Steki posoliłam i oprószyłam pieprzem, pozostawiłam na 5 minut.
- Pieczarki pokroiłam w plasterki, brokuła podzieliłam na różyczki.
- Różyczki brokuła blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie a potem odcedziłam i przelałam zimną wodą.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim pieczarki jakieś 3 minuty i włożyłam różyczki brokuła, podsmażyłam a potem dusiłam 5-6 minut pod przykryciem razem z posiekanymi ziołami.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Na drugiej patelni usmażyłam steki po 6 minut z każdej strony, kładąc steki na patelnię od siebie aby nie pryskał tłuszcz.
- Pamiętać należy o tym aby mięsa nie nakłuwać bo jak sok wypłynie podczas smażenia steki będą twarde i gumiaste.
- Nie należy także przewracać steków i smażyć tylko raz na jednej stronie, 6 minut smażenia to steki średnio krwiste - midium.
- Po usmażeniu steki odłożyłam aby odpoczęły około minuty.
- Podałam steki z pieczarkami i brokułami w ziołach oraz sosem "Tysiąca Wysp".
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Anturium-Łódzki Ogród Botaniczny |
12 komentarze
Pięknie przygotowane i pięknie podane aż ślinka cieknie:))))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam.
UsuńOch jak ja lubię takie steki obtoczone w grubo mielonym pieprzu.
OdpowiedzUsuńPyszny obiad.
Ja też dzisiaj miałam dzisiaj pieczarki i kapustę pekińską.
A mięsko to filet z pieczarkami owinięty wędzonym boczkiem.
Pozdrawiam serdecznie:)
Mniam, grubo mielony pieprz i steki, pyszota.
UsuńTwój obiad pyszności Łucjo, filet z boczkiem , pyszota.
Pozdrawiam.
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Bardzo dziękuję Ry bko.
UsuńMnie też pociekła...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńHa ha, tak miało być.
UsuńBiegnę do kuchni może i mi się uda zrobić coś podobnego :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobisz pyszne. Pozdrawiam.
UsuńŚwietnie to wygląda. Na pewno skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.