Spanakorizo czyli ryż i szpinak podany w postaci pięknego zielonego pilawu.
Do tego jajo sadzone czy w koszulce, ser feta i danie cudne i smakowite wita nas na talerzu.
Zachęcam do spróbowania.
Składniki: ( 2 porcje )
- 2-3 łyżki oliwy
- 1/2 niedużego pora - biała część
- 2 cebule dymki razem ze szczypiorem
- 2 szklanki liści szpinaku
- 1/2 szklanki długoziarnistego ryżu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
1/2 cukinii niedużej - ser feta wg upodobań
- 2 jaja
- 1 łyżka masła krewetkowego
Pora po umyciu i osuszeniu pokroiłam w pół plasterki.
Dymkę posiekałam wraz ze szczypiorkiem.
Cukinię razem ze skórką pokroiłam w ćwierć plasterki.
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej dymkę i pora jakieś 3-4 minuty, potem dodałam cukinię i znowu smażyłam jakieś 3 minuty.
Teraz na patelni wylądował szpinak i smażyłam go do momentu aż liście zwiędły.
Na patelnię wsypałam teraz ryż, smażyłam 2 minuty i wlałam 1 szklankę wody, dodałam sól i pieprz do smaku.
Zagotowałam wodę, przykręciłam gaz, przykryłam patelnię pokrywką i gotowałam jakieś 15 minut albo do momentu aż ryż wchłonie całą wodę.
Gdy ryż był już gotowy dodałam natkę i koperek oraz doprawiłam ponownie do smaku solą i pieprzem.
Dodałam także do smaku soku z cytryny.
Przykryłam patelnię ponownie i odstawiłam na bok na 10-15 minut.
Na drugiej patelni usmażyłam jajka sadzone na maśle krewetkowym.
Podałam jaja na kopczyku ryżu szpinakowo - cukiniowym.
Posypałam serem feta.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
Pomysł Malwina [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Żwirownia w Krzemieniewie |
4 komentarze
genialne podanie, az mi ślinka cieknie!:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo, polecam danie.
UsuńBardzo lubię szpinak i greckie smaki. Kupiłaś mnie tym daniem!!! Pycha!!!
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, zachęcam do zrobienia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.