Może służyć jako samodzielne danie, jak dodamy np. mięso albo też jako dodatek do dania głównego.
Zapraszam na moją wersję sałatki.
Składniki:
- 1 papryka szpiczasta czerwona
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki pomarańczowej
- 1 nieduży ogórek świeży
- garść groszku cukrowego
- kilka liści sałaty rzymskiej
- kilka liści sałaty karbowanej czerwonej
- 1 łyżeczka miodu słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka ziół do sałatek
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka octu z chabra
- 3 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej
- 2 gałązki tymianku
- szczypta soli
Papryki pokroiłam w krążki i paseczki.
Ogórka obrałam ze skórki i pokroiłam w talarki.
Sałaty umyłam i porwalam.
Do miski włożyłam sałaty, papryki i groszek cukrowy, wymieszałam.
Wszystkie składniki na dressing czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany tymianek oraz ocet, miód, musztardę i oliwę włożyłam do słoiczka i wymieszałam aż powstała emulsja.
Powstałym sosem polałam sałatkę i delikatnie wymieszałam.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Letnia łąka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.