Lekkie, puszyste i przepyszne, zasmakują każdemu.
Ja użyłam tutaj mrożonych czereśni ale tutaj pełna dowolność.
Serdecznie polecam.
Pyszne placuszki śniadaniowe z czereśniami.
Składniki:
- 1 szklanka mleka ukwaszonego - może być kefir
- 150 g mąki pszennej T 650
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru waniliowego
- sól
- olej do smażenia
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni - miałam mrożone
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- Białka oddzieliłam od żółtek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Mąkę zmiksowałam z żółtkami, mlekiem ukwaszonym, cukrem waniliowym i mąką na gładką masę.
- Do ciasta dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i smażyłam małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Wydrylowane czereśnie przełożyłam do garnuszka, zasypałam cukrem trzcinowym i zagotowałam.
- Gotowałam jakieś 5 minut, po tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w wodzie i wlałam do gotujących się czereśni.
- Jeszcze raz zagotowałam i polałam czereśniowym sosem placuszki.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Przed lasem w maju - Julianów |
2 komentarze
Warto też przykryć podczas smażenia jakąś pokrywką, wtedy mocniej puchną i są miększe :)
OdpowiedzUsuńDzięki za radę, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.