Słodki, pachnący mango i kokosem z kleistym ryżem, serdecznie polecam.
Deser ryżowo - kokosowy.
Składniki: ( 2 porcje )
Ryż kokosowy:
Przygotowanie:
Przepis Paweł Małecki - Mistrz cukierniczy
Ryż kokosowy:
- 100 g ryżu
- 200 g mleczka kokosowego
- 300 ml mleka 3,2 %
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 20 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 duże dojrzałe mango umyte i obrane
- 2 łyżki cukru
- 100 ml białego wina
- 200 g mleczka kokosowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + woda
- sok z połowy limonki
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Wymieszałam mleko z mleczkiem kokosowym i szczyptą soli.
- Do mleka dodałam ryż i wiórki kokosowe i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
- Gotowałam do momentu aż ryż się rozkleił i wtedy dodałam cukier i cukier waniliowy.
- Teraz zajęłam się sosem mango.
- Przy pomocy łyżki do kulek wycięłam 8 kulek z miąższu mango, pozostałą część pokroiłam w kostkę.
- Na patelni skarmelizowałam cukier i dodałam do niego pokrojone w kostkę mango.
- Cukier z mango smażyłam do miękkości a następnie dodałam białe wino.
- Wszystkie składniki zmiksowałam a następnie z powrotem przełożyłam na patelnię i odparowałam do konsystencji sosu.
- Teraz sos kokosowy.
- Zagotowałam mleczko kokosowe z sokiem z limonki i cukrem.
- Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w niewielkiej ilości wody i wlałam ją do gotującego mleczka ciągle mieszając.
- Gdy sos zgęstniał zdjęłam go z ognia.
- Ugotowany ryż ugniotłam w foremce.
- Na talerzu wylałam sos mango, ułożyłam na nim ryż obracając foremkę do góry nogami.
- Na wierzchu polałam ryż sosem kokosowym i udekorowałam kulkami z mango, posypałam wiórkami kokosowymi.
Przepis Paweł Małecki - Mistrz cukierniczy
"Podróże małe i duże"
Gibraltar |
4 komentarze
Chętnie bym się zaopiekował takim deserem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie.
Usuńa co zdruga polowa mleka kokosowego?( na poczatku wpisu):)
OdpowiedzUsuńpozdrwiam,mariah.
Nastąpił mały błąd, przepraszam i poprawiam.
UsuńMleczko kokosowe całe czyli 200 g i całe mleko 3,2% 300 ml należy zagotować.
Dziękuję za znalezienie błędu.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.