Jeśli się skusicie to będzie to Wasz znakomity obiad z chrupiącymi warzywami i lekkim makaronem.
Zapraszam serdecznie.
Składniki: ( 2 porcje )
- 100 g makaronu sojowego
- woda do zaparzenia makaronu
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 trawa cytrynowa
- 10-15 główek białych szparagów
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1/2 niedużej papryki czerwonej
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 dymka wraz ze szczypiorem
- 2 kapelusze boczniaków
- olej ryżowy do smażenia
- sok 1 1/2 limonki
- szczypta płatków z suszonej ryby Bonito
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego rybnego
Czosnek posiekałam a selera pokroiłam w paseczki imbir natomiast obrałam i również posiekałam w paseczki.
Kapustę poszatkowałam, boczniaki pokroiłam w paseczki, paprykę w paseczki, dymkę po skosie również w paseczki, marchewkę w paseczki.
Trawę cytrynową zbiłam końcem noża i zostawiłam w całości.
Kolendrę posiekałam.
Makaron sojowy zalałam wrząca wodą z odrobina soli, przykryłam i zostawiłam na 5 minut potem odcedziłam.
W woku rozgrzałam olej ryżowy i po kolei zaczęłam smażyć warzywa zaczynając od najtwardszych.
Najpierw na patelni wylądowały marchewka i kapusta, potem seler, papryka, imbir i czosnek.
Cały czas mieszałam aby na patelni była wysoka temperatura.
Teraz do woka włożyłam trawę cytrynową, szparagi oraz grzyby.
Cały czas mieszając dodałam teraz sos ostrygowy, sojowy oraz rybny.
Warzywa mają być usmażone na chrupko, nie rozgotowane.
Na koniec na patelni wylądowały cebulka ze szczypiorem i kolendra oraz susz z ryby Bonito.
Wszystko skropiłam sokiem z limonki, wymieszałam i podałam na makaronie sojowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże'
Cuda natury-Park Zdrojowy w Ciechocinku |
2 komentarze
Jedzonko pyszne i najważniejsze, że szybkie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Szybki obiad wjeżdża na stół.Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.