piątek, 16 stycznia 2015

Krem z sałaty i szpinaku

Jedna z moich ulubionych zup - kremów.
Gotuje się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika bo pyszna jest.
Połączenie szpinaku i gorgonzoli to wspaniały duet, popróbujcie.
Zupa krem z sałaty.
Składniki:  2 porcje 
  • 2 średnie główki sałaty masłowej
  • 500 g szpinaku świeżego - może być baby
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietanki 36 %
  • 3 laseczki pieprzu długiego czarnego
  • kilka gałązek bazylii cytrynowej
  • 180 g gorgonzoli
  • sól morska
  • opcjonalnie groszek ptysiowy
Przygotowanie zupy:
  • Sałatę i szpinak umyłam i osuszyłam a potem pokroiłam na paski.
  • Liście umieściłam w garnku, razem z listkami bazylii cytrynowej, zalałam bulionem i gotowałam jakieś 5 minut.
  • Potem wszystko zmiksowałam na krem, dodałam śmietankę, zagotowałam i dodałam zmiażdżony pieprz oraz sól do smaku.
  • Zupę przelałam do talerzy i pokruszyłam do niej grorgonzolę.
  • Dla chętnych był również groszek ptysiowy.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Żwirownia w Krzemieniewie

4 komentarze

  1. wygląda ciekawie...
    osobiście nie przepadam za zupami kremami... przypomina mi to zawsze papki robione dla malutkich dzieciaczków...hihi...ale...gotuję... rzadko... ale jednak !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda.Piękne zdjęcie.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger