Gotuje się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika bo pyszna jest.
Połączenie szpinaku i gorgonzoli to wspaniały duet, popróbujcie.
Zupa krem z sałaty.
Składniki: 2 porcje
Przepis własny.
Składniki: 2 porcje
- 2 średnie główki sałaty masłowej
- 500 g szpinaku świeżego - może być baby
- 500 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietanki 36 %
- 3 laseczki pieprzu długiego czarnego
- kilka gałązek bazylii cytrynowej
- 180 g gorgonzoli
- sól morska
- opcjonalnie groszek ptysiowy
Przygotowanie zupy:
- Sałatę i szpinak umyłam i osuszyłam a potem pokroiłam na paski.
- Liście umieściłam w garnku, razem z listkami bazylii cytrynowej, zalałam bulionem i gotowałam jakieś 5 minut.
- Potem wszystko zmiksowałam na krem, dodałam śmietankę, zagotowałam i dodałam zmiażdżony pieprz oraz sól do smaku.
- Zupę przelałam do talerzy i pokruszyłam do niej grorgonzolę.
- Dla chętnych był również groszek ptysiowy.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Żwirownia w Krzemieniewie |
4 komentarze
wygląda ciekawie...
OdpowiedzUsuńosobiście nie przepadam za zupami kremami... przypomina mi to zawsze papki robione dla malutkich dzieciaczków...hihi...ale...gotuję... rzadko... ale jednak !
Czasami warto, bo dobrze doprawione cudnie gaszą głód.
UsuńPysznie wygląda.Piękne zdjęcie.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, Pozdrawiam Agatko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.