Bardzo aromatyczny i pyszny śledzik, polecam jako przekąskę.
Robi się go szybko tylko trzeba poczekać aż się zmaceruje.
Zapraszam serdecznie.
Składniki:
- 5-6 płatów śledziowych
- 2 cebule
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki czerwonego octu winnego
- 2 plasterki świeżego imbiru
- 2 goździki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- ok. 60 g cukru
Ziarna utłukłam w moździerzu i wsypałam do garnka z winem.
Dodałam do garnka cukier i podgrzewając rozpuściłam go.
Cebulę pokroiłam w plastry i wrzuciłam do gotującego roztworu razem z plastrami imbiru.
Gotowałam 5 minut.
Śledzia pokroiłam na mniejsze kawałki, nie moczyłam.
Jak marynata przestygła zalałam śledzie ułożone w słoiku roztworem wina wraz z cebulą i wstawiłam do lodówki na ok. 2 dni aby się przegryzły.
Po tym czasie aromatyczne i przepyszne gotowe są do spożycia.
Smacznego.
Przepis kuchni kresowej.
"Podróże małe i duże"
Sousse-Tunezja |
2 komentarze
a to ciekawy pomysł na śledzie:)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.