Placuszki pyszne, puszyste i do tego dżem z rabarbaru lekko kwaskowy.
Popróbujcie bo warto.
Ja miałam rabarbar mrożony ale równie dobrze można użyć dżemu rabarbarowego.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń śmietankowy 40 g bez cukru
- 1 jajo
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1-2 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
W drugiej misce wymieszałam cukier z jajem, potem dodałam mleko i olej a na końcu sypkie składniki.
Wszystko wymieszałam i odstawiłam na 15 minut aby ciasto "odpoczęło".
Rabarbar pokroiłam w kostkę, zasypałam cukrem, podlałam wodą i dusiłam aż rabarbar się całkowicie rozpadł.
Wtedy dodałam mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 2 łyżkach wody.
Wymieszałam, zagotowałam i dżemik gotowy.
Z ciasta smażyłam małe placuszki na małej ilości oleju, osączałam je na ręczniku papierowym.
Podałam placuszki z rabarbarem.
Smacznego.
Inspiracja od Kasi [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Hiszpania-rzymski most Puente Romano |
4 komentarze
Ojejej. U Ciebie wciąż tak smakowicie, aż ślinka cieknie. Możnaby jeść i jeść tylko co z tymi kaloriami. Rany! Trudno sobie odmówić tych dobroci. Wciąz podsuwasz świetne pomysły. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńKalorie trzeba spalać na wszelakie sposoby, rower, basen, siłownia, spacery, smacznego Haniu.
UsuńWyglądają pysznie..Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńI tak tez smakują, smacznego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.