Teraz przedstawię Wam moje lane wężyki biszkoptowe.
Są leciutkie, puszyste i bardzo smakowite.
Do wypieku użyłam butelki plastikowej z zakrętką w której zrobiłam otwór około 3 mm.
Możecie użyć dowolnej butelki, nawet takiej po keczupie.
Zaczynamy.
Biszkoptowe wężyki.
Składniki:
- 3 jaja
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 g mąki pszennej T 650
- 150 ml mleka
- 1 łyżka koniaku
- szczypta soli
- smalec do smażenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie wężyków:
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli.
- Żółtka ubiłam z cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodawałam 150 ml letniego mleka, koniak - niekoniecznie ale nadaje on puszystości wężykom.
- Teraz dodałam do żółtek mąkę i wymieszałam.
- Na końcu masę żółtkową połączyłam delikatnie z pianą z białek.
- Masę przelałam do butelki, zakręciłam nakrętką z dziurką.
- W rondlu rozgrzałam tłuszcz, połączyłam smalec z olejem.
- Kiedy osiągnął temperaturę ok. 175 C nalewałam butelką wprost na tłuszcz wężyki.
- Smażyłam je z obu stron na złoty kolor a potem osączałam na ręczniku papierowym.
- Jak całkiem ostygły posypałam je cukrem pudrem.
Przepis koleżeński.
"Podróże małe i duże"
Brama Twardowskiego w Złotym Potoku |
16 komentarze
Pysznie wyglądają :-) piję właśnie kawkę to się poczęstuje :-) dziękuje Dorotko za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńI ja pięknie dziękuje Marzenko.
UsuńUwielbiam faworki, mogłabym je jeść tonami! :D
OdpowiedzUsuńJa też hi hi.
Usuńcudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert
Koniecznie wypróbujcie, pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie.
UsuńDorotko!
OdpowiedzUsuńŚwietne!!!!!!
Muszę je zrobić.
Pozdrawiam serdecznie:)
Koniecznie Łucjo, pozdrawiam.
UsuńTakich jeszcze nie robiłam..dzięki Dorotko , że dołączyłaś do wspólnej akcji..
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję a wężyki zrób koniecznie.
Usuńwygladaja apetycznie, wiec jutro zabieram sie ich zrobienie.
OdpowiedzUsuńPochwal się jak smakowały?
Usuńpysznie wyglądają, aż szkoda, że u nas już się skończyły:)))
OdpowiedzUsuńUpiecz następne haha, odchudzać będziemy się później.
UsuńWITAM :) czy można dodać zwykłą mąkę? czym zastąpić koniak?
OdpowiedzUsuńCo rozumiesz pod pojęciem zwykłej mąki? mąka T 650 jest zwykłą mąką do zakupu w każdym sklepie.Koniak zamienić można na rum, spirytus.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.