Warto czasami aby coś nie wyszło podczas gotowania bo potem po udoskonaleniu wyjdzie super danie.
Ja lubię eksperymentować i przyznam się Wam szczerze że nigdy nie wyrzucam jedzenia nawet tego które nie wyjdzie bo użyję go do innej potrawy aby w rezultacie wyszło smacznie.
Tak już mam a jak jest u Was? zdarza się coś wyrzucić do kosza?
Teraz pyszne placki czekają.
Batatowe placki ziemniaczane z warzywami.
Składniki: ( 2 duże albo 4 mniejsze placki )
- 4 średnie ziemniaki
- 1/2 średniego batata - słodki ziemniak
- 1/2 niedużej cukinii
- 5-6 pełnych łyżek mąki pszennej T 650
- sól
- pieprz
- 1 jajo
- 2 gałązki oregano
- 1 kiełbaska paprykowa
- 1 biała papryka
- 2 słodkie małe czerwone papryczki
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
- kilka czarnych oliwek
- sól
- pieprz
- musztarda Deweley ziołowa do smarowania placków
- olej rzepakowy do smażenia
Najpierw zajęłam się warzywami z kiełbasą.
Kiełbaskę paprykową obrałam ze skórki i pokroiłam w skośne plasterki.
Dymkę wraz ze szczypiorem pokroiłam w plasterki, papryki natomiast po obraniu pokroiłam w paseczki.
Na suchej patelni wysmażyłam kiełbasę, potem dodałam cebulę i papryki i smażyłam jakieś 5 minut.
Dodałam na końcu oliwki czarne, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o dużych otworach, a batata po obraniu starłam na tarce o drobnych oczkach.
Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie starte warzywa przełożyłam do miski, dodałam jajo, sól, pieprz, listki oregano oraz mąkę i wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim placki - u mnie dwa duże - z obu stron na złoty kolor.
Upieczone placki osączyłam na ręczniku kuchennym.
Każdy placek posmarowałam musztardą i nałożyłam na niego porcję warzyw z kiełbasą.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Skarby lasu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.