Szarlotki i jabłeczniki to najlepsze ciasta na świecie zaraz po sernikach oczywiście które kocham miłością pierwszą.
Jabłecznik Żydowski piecze się długo ale jest tego wart, zachęcam do popróbowania.
Przepis ze strony Domowe Wypieki.pl według książki „Jüdische Küche”, Elizabeth Wolf Cohen.
Składniki: ( tortownica 26 cm )
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z jednej cytryny
- 4 jaja
- 200 g cukru
- 250 g oleju
- 250 g mąki pszennej T 650
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Jabłka, miałam szare renety obrałam i pokroiłam na ćwiartki, wydrążyłam gniazda nasienne a potem pokroiłam na cieniutkie plasterki.
Plasterki jabłek skropiłam sokiem z cytryny, wymieszałam ze skórką cytrynową, cynamonem i cukrem waniliowym.
Odstawiałam na bok.
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
Jaja ubiłam z cukrem na biały puch na najwyższych obrotach miksera, po czym dalej miksując dodałam olej a jak masa się połączyła z olejem, na wolnych już obrotach dodałam mąkę.
Mieszałam tylko do połączenia składników.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno - a brzegi posmarowałam masłem.
Do tortownicy wylałam połowę ciasta i wyłożyłam połowę jabłek, a na nich resztę ciasta i na cieście znowu jabłka.
Piekłam jabłecznik 1,5 godziny w temperaturze 180 C.
Jakby ciasto za bardzo się przypiekało przykryć formę folią aluminiową.
Ciasto piekłam do suchego patyczka.
Po upieczeniu zostawiłam ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aby przestygło a potem wyjęłam i pozostawiałam do całkowitego wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu posypałam wierzch cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis z Domowe Wypieki.pl
7 komentarze
poprosze chociaż mały kawałeczek tego pysznego jabłecznika :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńProszę się częstować Gabrielo.
UsuńBardzo ładny. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNie mogło być inaczej ha ha.
OdpowiedzUsuńO mniam, musiał być cudownie mięciutki :)
OdpowiedzUsuńTak jest miękki i wilgotny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.