Zupa zwana także Oberiba.
Użyłam tutaj kalarepki wraz z liśćmi i przez to jest jeszcze bardziej aromatyczna i lekko pikantna.
Zapraszam serdecznie na pyszną zupę.
Zupa z kalarepki.
Składniki:
Przepis kuchni polskiej.
Składniki:
- 4 kalarepki wraz z liśćmi
- 2 małe marchewki
- 1 duży ziemniak
- 2 cebule
- 6 łyżek posiekanego koperku
- 1500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- masło klarowane do smażenia
- gałązka lubczyku
- 4 łyżki kaszy wiejskiej jęczmiennej
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Kalarepki obrałam i pokroiłam w kostkę tak samo jak ziemniaka i marchewkę.
- Liście posiekałam tak samo jak koperek.
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim ziemniaki, marchewkę i kalarepkę podlewając łyżką bulionu.
- Jak bulion wyparował podlałam ponownie kilkoma łyżkami bulionu i tak ze 3-4 razy.
- Jak płyn odparował przełożyłam do garnka, zalałam resztą bulionu, dodałam kasze jęczmienna i liść lubczyku i gotowałam do miękkości jakieś 10 minut.
- W misce utarłam masło, mąkę i śmietanę na gładką masę i na koniec gotowania dodałam do zupy, zagotowałam mieszając.
- Dodałam posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
Przepis kuchni polskiej.
"Podróże małe i duże"
Sarenka |
2 komentarze
Bardzo lubię kalarepę, więc to obiad akurat dla mnie.
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.