wtorek, 9 grudnia 2014

Żeberka w soku pomarańczowym z wiśniami i dynią

Pyszne mięsko dla każdego.
Delikatne, lekko kwaskowate i mięsiste żeberka będą ozdobą niejednego stołu.
Piekłam je w garnku rzymskim ale jeśli ktoś takowego nie posiada niech użyje naczynia żaroodpornego.
Zachęcam do pieczenia.
Żeberka z wiśniami i dynią.  

   
Składniki: ( 4 duże porcje )
  • 1000 g żeberek wieprzowych 
 Marynata:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • 2 łyżki ziela kocanki
  • 2 łyżki sosu chili z kolendrą i limonką 
Dodatkowo:
  • 260 g wiśni - miałam mrożone
  • 1/4 dyni piżmowej
  • 1 szklanka kaszy gryczanej nie palonej
  • 1,5 szklanki wody
  • sól

Przygotowanie:
  • Do miski wsypałam przyprawę do grilla, ziele kocanki oraz sos chili, dolałam sok z pomarańczy i wymieszałam.
  • Mięso żeberek pokroiłam na kawałki tak aby w każdym znajdowało się choć jedna kostka.
  • Włożyłam mięso do marynaty i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  • Garnek rzymski moczyłam w zimnej wodzie przez 20 minut, potem osuszyłam garnek i włożyłam do niego mięso wraz z marynatą.
  • Na wierzchu mięsa ułożyłam kawałki dyni oraz wiśnie.

  • Garnek przykryłam pokrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 180 C, grzałka góra/dół.
  • Piekłam godzinę i piętnaście minut aż żeberka ładnie się zrumieniły.
  • Kaszę przepłukałam na sicie, zalałam wodą i gotowałam 15 minut.
  • Żeberka podałam z kaszą i świeżymi warzywami oraz dynią i wiśniami.

Smacznego.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger