Delikatne, lekko kwaskowate i mięsiste żeberka będą ozdobą niejednego stołu.
Piekłam je w garnku rzymskim ale jeśli ktoś takowego nie posiada niech użyje naczynia żaroodpornego.
Zachęcam do pieczenia.
Żeberka z wiśniami i dynią.
Składniki: ( 4 duże porcje )
- 1000 g żeberek wieprzowych
Marynata:
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- 2 łyżki ziela kocanki
- 2 łyżki sosu chili z kolendrą i limonką
Dodatkowo:
Przygotowanie:
- 260 g wiśni - miałam mrożone
- 1/4 dyni piżmowej
- 1 szklanka kaszy gryczanej nie palonej
- 1,5 szklanki wody
- sól
Przygotowanie:
- Do miski wsypałam przyprawę do grilla, ziele kocanki oraz sos chili, dolałam sok z pomarańczy i wymieszałam.
- Mięso żeberek pokroiłam na kawałki tak aby w każdym znajdowało się choć jedna kostka.
- Włożyłam mięso do marynaty i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
- Garnek rzymski moczyłam w zimnej wodzie przez 20 minut, potem osuszyłam garnek i włożyłam do niego mięso wraz z marynatą.
- Na wierzchu mięsa ułożyłam kawałki dyni oraz wiśnie.
- Garnek przykryłam pokrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 180 C, grzałka góra/dół.
- Piekłam godzinę i piętnaście minut aż żeberka ładnie się zrumieniły.
- Kaszę przepłukałam na sicie, zalałam wodą i gotowałam 15 minut.
- Żeberka podałam z kaszą i świeżymi warzywami oraz dynią i wiśniami.
Smacznego.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.