poniedziałek, 8 grudnia 2014

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Na początku zachęcam Was do korzystania z przepisów na Wigilię [ klik ] oraz Boże Narodzenie [ klik ] - wszystko zgromadzone w jednym miejscu.
Teraz pyszna i pożywna zapiekanka dla głodomorów, zachęcam do zrobienia.
Zapiekanka według pomysłu Pascala Brodnickiego, trochę dodałam, trochę odjęłam i jest pyszna.

                   Składniki: ( 5-6 porcji )
  • 200 g makaronu świderki razowe i zwykłe
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 puszka pomidorów - 400 g
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • garść posiekanej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 10 pieczarek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej - 40 g
  • 1 duża kulka sera mozzarella
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 60 g sera podpuszczkowego twardego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • biały mielony pieprz

Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Do cebuli dodałam pokrojony w kostkę bakłażan i dalej podsmażałam.
Teraz na patelnię dodałam pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary.
Całość chwilę smażyłam.
Dodałam teraz pokrojoną w paski dynię, dalej podsmażałam.
Teraz dodałam pokrojone w plastry pieczarki, dalej smażyłam.
Szynkę szwarcwaldzką pokroiłam w paski i wysmażyłam na suchej patelni.
Na patelni po smażeniu szynki podsmażyłam także mięso mielone dodając do niego połowę ziół prowansalskich.
Podsmażone mięso doprawiłam solą i pieprzem białym.
Teraz połączyłam usmażone mięso z podsmażonym bakłażanem.
Na patelni wylądowały teraz pomidory z puszki. 
Dusiłam teraz wszystko około 2 minut, doprawiając wszystko resztą ziół prowansalskich oraz solą i białym pieprzem.
Patelnię zdjęłam z ognia i dodałam posiekaną bazylię wraz z łodyżkami.
Mozzarellę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z warzywami i makaronem.
Wszystko przełożyłam do naczynia żaroodpornego a na wierzchu ułożyłam podsmażoną szynkę i posypałam grubo startym serem typu Bursztyn lub Parmezan.

Zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C góra/dól i piekłam20-25 minut.

Po upieczeniu zapiekankę posypałam jeszcze posiekaną bazylią. 
Smacznego.
Pomysł Pascal Brodnicki.

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger