Tarta cytrynowa z bezą, zapraszam serdecznie jeśli jeszcze nie macie dość świątecznych smakołyków.
- 80 g masła
- 130 g mąki pszennej T 650
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 białka
- 150 g cukru
- Dodatkowo:
- lemon curd [ klik ]
Przygotowanie tarty cytrynowej:
- Mąkę połączyłam z cukrem pudrem, żółtkiem i wkroiłam masło.
- Zagniotłam szybko ciasto i wylepiłam nim spód i brzegi ok. 2cm wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Ponakłuwałam ciasto widelcem i wstawiłam tortownicę na 60 minut do lodówki.
- Po godzinie wyjęłam tortownicę z lodówki, wyłożyłam wierzch papierem do pieczenia i wysypałam fasolą, obciążając dno.
- Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekłam 20 minut z fasolą a potem zdjęłam ją i piekłam jeszcze 5 minut aby ciasto się zrumieniło.
- Białka ubiłam na sztywno i teraz zaczęłam dodawać cukier po łyżce i ubijałam tak długo aż cukier się rozpuścił a piana była lśniąca.
- Wyjęłam tartę z piekarnika, przestudziłam i wyłożyłam na ciasto lemon curd a następnie przykryłam bezą.
- Macie tutaj pełną dowolność, ja napełniłam rękaw cukierniczy i wycisnęłam rozetki, można ją po prostu rozsmarować na kremie łyżką.
- Wstawiłam ponownie ciasto do piekarnika i piekłam około 20 minut w 180 C aż beza się zrumieniła.
- Ciasto potem przestudziłam i wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego.
Przepis Domowe-Wypieki.pl
"Podróże małe i duże"
Andaluzja-Sewilla |
2 komentarze
Pycha, uwielbiam takie mocno cytrynowe smaki :)
OdpowiedzUsuńJa też , stąd ta pyszna tarta.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.