środa, 3 grudnia 2014

Tagliatelle naleśnikowe z serem

Dziś proste a jakże wykwintne danie dla smakoszy.
Tagliatelle zostały zrobione z naleśników i dzięki temu grubość kluseczek zależy tylko od nas.
Dla nas posłużyła potrawa jako danie obiadowe ale równie dobrze można podać taki ciekawy deser.
Zachęcam do zrobienia.

                    Składniki: ( 8 dużych naleśników - 4 porcje )
       Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 6 pełnych łyżek mąki pszennej 
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
       Masa serowa:
  • 400 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 łyżka miodu faceliowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 100 ml jogurtu waniliowego

Mąki wsypałam do miski, dodałam olej, sól i jaja i dokładnie wymieszałam. 
Potem dodałam wodę i mleko i wymieszałam na gładkie ciasto, które odstawiłam aby "odpoczęło" na 30 minut.
Jak ciasto odpoczywało zrobiłam masę serową.
Twaróg włożyłam do miski i rozgniotłam widelcem, dodałam miód, rodzynki, żurawinę oraz jogurt waniliowy i wymieszałam wszystko razem.
Jak ciasto odpoczęło usmażyłam 8 dużych naleśników - patelnia 28 cm - i pozostawiłam je do przestudzenia.
Potem zwinęłam je w rulony i kroiłam na paski szerokości ok. 5-8 mm.
Roztrzepałam kluski tak jak to się robi z makaronem, ułożyłam na talerzu i nałożyłam porcję sera a po wierzchu posypałam posiekanymi orzechami laskowymi.
 Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze

  1. U Ciebie wszystkie dania są wykwintne:)))ja jestem nieustannie zachwycona Twoimi zdolnościami kulinarnymi:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger