Wyszły znakomicie, zróbcie koniecznie bo warte są tego.
Te w śmietanie uwielbiam od zawsze , natomiast te z kawiorem i grzybkami będę uwielbiała na zawsze.
Zapraszam na pysznego śledzika.
Składniki:
- 5-6 filetów śledziowych
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 %
- 3 łyżki majonezu
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z 1/2 cytryny
- 2 cebule
- biały pieprz
- 200 ml - słoiczek marynowanych małych podgrzybków
- ok. 1 łyżeczki kawioru
Pokroiłam wymoczone śledzie na kawałki.
Cebulę pokroiłam w grubą kostkę, dodałam śledzie oraz sok z cytryny, wymieszałam.
W drugiej misce wymieszałam śmietanę, jogurt, musztardę oraz majonez i zalałam sosem śledzie.
Doprawiłam do smaku białym pieprzem.
Włożyłam wszystko do pojemnika i wstawiłam do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie wyłożyłam do miseczki, wyłożyłam także małe podgrzybki i udekorowałam kawiorem.
Smacznego.
Przepis Bernika.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Majowe lasy |
2 komentarze
super , dziękuję że wypróbowałaś mój przepis.
OdpowiedzUsuńTo mnie było bardzo miło z niego skorzystać. Śledzie sa pycha.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.