wtorek, 9 grudnia 2014

Sałatka z fenkułem, fetą i marakują

Bardzo aromatyczna i orzeźwiająca sałatka.
Może służyć jak przystawka ale także jako surówka do obiadu, wybór pozostawiam zjadającym.
Fenkuł to specyficzne warzywo i albo trzeba kochać jego anyżowy głęboki smak albo się go nienawidzi.
Dla wielbicieli fenkułu proponuję pyszną sałatkę.
                 Składniki: ( 2 porcje )
  • 1 duża bulwa fenkułu - kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czerwonego
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 g sera feta lub sera typu feta
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól morska
  • owoc marakui
Bulwę fenkułu oczyściłam z wierzchnich, brzydkich liści a resztę pokroiłam w cieniutkie plastry.
Starłam skórkę z wyszorowanej cytryny oraz wycisnęłam sok.
Plastry fenkułu wymieszałam z sokiem z cytryny oraz z oliwą.
Ser pokroiłam w drobną kostkę, wymieszałam z koprem włoskim.
Dodałam jeszcze posiekaną natkę i koperek, posoliłam i wymieszałam.
Na koniec posypałam ziarnkami rozgniecionego pieprzu czerwonego i ziarnkami marakui wraz z miąższem.
Sałatka dobrze smakuje schłodzona.
Smacznego.
Pomysł własny.

2 komentarze

  1. zapowiada się fantastycznie:) pyszna sałatka

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi bardzo elegancko i wygląda smakowicie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger