Może służyć jak przystawka ale także jako surówka do obiadu, wybór pozostawiam zjadającym.
Fenkuł to specyficzne warzywo i albo trzeba kochać jego anyżowy głęboki smak albo się go nienawidzi.
Dla wielbicieli fenkułu proponuję pyszną sałatkę.
Składniki: ( 2 porcje )
- 1 duża bulwa fenkułu - kopru włoskiego
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czerwonego
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 g sera feta lub sera typu feta
- 1/2 pęczka koperku
- sól morska
- owoc marakui
Starłam skórkę z wyszorowanej cytryny oraz wycisnęłam sok.
Plastry fenkułu wymieszałam z sokiem z cytryny oraz z oliwą.
Ser pokroiłam w drobną kostkę, wymieszałam z koprem włoskim.
Dodałam jeszcze posiekaną natkę i koperek, posoliłam i wymieszałam.
Na koniec posypałam ziarnkami rozgniecionego pieprzu czerwonego i ziarnkami marakui wraz z miąższem.
Sałatka dobrze smakuje schłodzona.
Smacznego.
Pomysł własny.
2 komentarze
zapowiada się fantastycznie:) pyszna sałatka
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo elegancko i wygląda smakowicie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.