Ten przepis jest niezmiernie prosty i szybki, trzeba tylko zakupić ciasto filo.
Ostatnimi czasy bywa w Biedronce a ja kupowałam w Piotrze i Pawle.
Zachęcam do zrobienia bo moc chrupania i pyszny smak tych rożków zadowoli niejednego smakosza.
Ciasto filo jest łatwe w obróbce trzeba tylko wszystko robić dość szybko aby ciasto nie wysychało, jest cieniutkie i ma tendencję do rwania.
Jeśli jednak posmarujemy je tłuszczem bądź wodą będzie sprawnie i szybko.
Jeśli napoczniemy paczkę z ciastem to trzeba ją zużyć od razu inaczej ciasto wyschnie i się pokruszy.
Rożki z ciasta filo.
Składniki:
- 300 g ciasta filo
- 1 duży ziemniak słodki - batat
- 120 g sera Blue Stilton z niebieską pleśnią
- sól
- pieprz
Przygotowanie :
- Najpierw zajęłam się farszem.
- Batata obrałam ze skórki, ugotowałam w osolonej wodzie tak jak zwykłe ziemniaki, po czym odcedziłam go i ugniotłam na pure.
- Do letniego ziemniaka wkruszyłam ser z niebieską pleśnią i wymieszałam na jednolitą masę.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Wyjęłam ciasto filo z opakowania i rozłożyłam na wilgotnej ściereczce.
- Potem poprzekrawałam ciasto wzdłuż na paski szerokości 5,5 centymetra, wszystkie warstwy razem.
- Potem wierzchnią warstwę posmarowałam wodą z oliwą.
- Na końcu każdego paska umieściłam porcję farszu.
- Teraz zaczęłam zwijanie rożków czyli koniec zagięłam tak aby powstał trójkąt, potem po brzegu tego trójkąta zaginałam dalej aż do końca każdego paska.
- I tak do końca wszystkich arkuszy.
- Gotowe rożki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam ponownie wodą z oliwą.
- Piekłam rożki w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
- Są przepyszne i chrupiące.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Park Zdrojowy w Ciechocinku |
4 komentarze
Lubię ciasteczka z ciasta filo.
OdpowiedzUsuńMuszę kupić i sprawdzę czy jest takie pyszne jak w krajach arabskich.
Pozdrawiam:)
Pewnie to nie to samo ale jakiś substytut na pewno. Pozdrawiam.
Usuńpyszne!!! Zdrowych, radosnych pełnych magii Świąt!:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i nawzajem Antenko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.