Będzie pysznie, aromatycznie, zdrowo i chrupiąco.
Taki obiad po świątecznym wypasie to zbawienie dla brzucha.
Składniki: ( porcja dla 4 osób )
- 250 g makaronu domowy graham
- 1/2 pęczka białych szparagów
- 1/3 sporego bakłażana
- 1/3 cukinii
- 1 korzeń pasternaku
- kilka różyczek brokuła
- 1 cebula
- 10 korzenia białej rzodkwi
- 1/2 pęczka szczypiorku
- kilka gałązek bazylii cytrynowej
- kilka liści bazylii czerwonej
- kilka liści cząbru
- 1 cienka kiełbaska chorizo
- masło klarowane do smażenia
- olej rzepakowy do smażenia
- sól cytrynowa w płatkach
- pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
Cukinię i bakłażana pokroiłam wraz ze skórką w dużą kostkę.
Rzodkiew i pasternak obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę.
Szparagi przełamałam i obrałam ze skóry.
Szczypiorek i zioła posiekałam, cebulę pokroiłam w kostkę.
Kiełbaskę chorizo pokroiłam w plastry.
Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i łyżeczkę oleju i podsmażyłam na nim plastry chorizo.
Jak tłuszcz z chorizo się wytopił zdjęłam je z patelni i podsmażałam warzywa po kolei czyli najpierw cebulę, pasternak, rzodkiew, cukinię i bakłażana.
Smażyłam jakieś 10 minut a na koniec dodałam różyczki brokuła i szparagi, podlałam sosem ostrygowym i sojowym, przykryłam pokrywką i dusiłam jeszcze jakieś 10 minut.
Jakby warzywa były za suche należy podlać je wodą.
Doprawiłam solą cytrynową w płatkach, pieprzem i wsypałam posiekane zioła, włożyłam plasterki chorizo, wymieszałam.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i włożyłam do warzyw, wymieszałam.
Smacznego.
Przepis własny.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Hiszpania-Andaluzja-Alhambra-Grenada |
2 komentarze
Wygląda bardzo pysznie...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPyszny był i szybko zniknął.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.