Zachęcam i Was abyście popróbowali, to znakomity obiad.
Do tego jakieś warzywka i posiłek gotowy.
Placki z kukurydzą.
Składniki:
Składniki:
- 100 g mąki pszennej T 650
- 120 ml mleka
- od 150 - 300 g kukurydzy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki zielonej czubricy
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
- 6 podłużnych plastrów boczku wędzonego np. włoska pancetta
- sól morska
- pieprz czarny
- Mąkę wymieszałam z mlekiem i dodałam do nich drobno posiekany czosnek, wędzoną paprykę, czubricę, drobno posiekaną papryczkę chili, tymianek, sól i pieprz oraz posiekaną natkę i ponownie wymieszałam.
- Potem dodałam osączoną kukurydzę - ja dałam ok 200 g ale tu jeśli lubicie możecie dać więcej a jeśli tak sobie to wystarczy 100 g.
- Boczek pokroiłam w kosteczkę i wysmażyłam na suchej patelni a potem osączyłam na ręczniku papierowym.
- Dodałam boczek do ciasta, wymieszałam.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyłam małe placuszki nakładając łyżką.
- Placuszki smażyłam na złoty kolor z obu stron - należy jednak zwrócić uwagę że zanim przewrócimy placki na drugą stronę muszą być dobrze przyrumienione od spodu bo inaczej się rozpadną.
- Osuszyłam z tłuszczu placuszki na ręczniku papierowym.
- Podałam z ogórkiem i pomidorem.
Przepis kuchni australijskiej.
"Podróże małe i duże"
Pełnik europejski |
4 komentarze
Ciekawy przepis. Najważniejsze, że szybkie danie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Szybkie i pyszne, dzięki Łucjo.
UsuńPrzesyłam już życzenia bo mnie niedługo nie będzie.
OdpowiedzUsuńCiepłych ,rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia,
szalonego Sylwestra oraz aby nadchodzący Nowy Rok
przyniósł wam same dobrodziejstwa.Pozdrawiam.
Dziękuje Agatko i wzajemnie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.