Przypominam że wszystkie przepisy na potrawy świąteczno - wigilijne znajdziecie w zakładkach na górze strony.
Teraz zapraszam na placuszki na śniadanie lub na deser.
Składniki:
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 dojrzały banan
- 1 szklanka posiekanego szpinaku
- 1,5 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajo
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do miski wlałam mleko, dodałam posiekany szpinak i zmiksowałam na gładką masę.
Teraz dalej miksując dodałam jogurt, banana, jajo, miód i ekstrakt z wanilii.
Do suchych składników dodałam mokre i razem wymieszałam.
Na rozgrzanym oleju smażyłam placuszki na złoty kolor z obu stron.
Posypałam cukrem pudrem, podałam z kleksem jogurtu naturalnego.
Smacznego.
Przepis własny.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Ogród Botaniczny w Łodzi |
4 komentarze
Pyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, bo to zdrowie na talerzu.
Usuńświetny pomysł na placki :)
OdpowiedzUsuńPyszny i bardzo zdrowy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.