sobota, 13 grudnia 2014

Placuszki owsiano-ryżowe ze szpinakiem

Szybkie placuszki, pyszne placuszki i zdrowe placuszki.
Przypominam że wszystkie przepisy na potrawy świąteczno - wigilijne znajdziecie w zakładkach na górze strony.
Teraz zapraszam na placuszki na śniadanie lub na deser.
                  Składniki:
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka posiekanego szpinaku
  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
 Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Do miski wlałam mleko, dodałam posiekany szpinak i zmiksowałam na gładką masę.
Teraz dalej miksując dodałam jogurt, banana, jajo, miód i ekstrakt z wanilii.
Do suchych składników dodałam mokre i razem wymieszałam.
Na rozgrzanym oleju smażyłam placuszki na złoty kolor z obu stron.
Posypałam cukrem pudrem, podałam z kleksem jogurtu naturalnego.
Smacznego.
Przepis własny.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Ogród Botaniczny w Łodzi

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger