Ten cudnie kremowy farsz twarogowy pachnący cebulą i ziemniakami.
prawdziwy rarytas przynajmniej dla nas.
Zachęcam do lepienia.
Składniki: ( 4 porcje )
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 250 g ciepłej wody
- 450 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g sera twarogowego półtłustego
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- do polania smalec ze skwarkami
Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuściłam przez maszynkę do mięsa.
Cebulę posiekałam i podsmażyłam na smalcu, dodałam sól i pieprz do smaku i wymieszałam z ziemniakami i twarogiem.
Z mąki, jaja i wody zagniotłam elastyczne ciasto które cienko rozwałkowałam.
Ja swoje pierogi robiłam taką ręczną maszynką ale jeśli jej nie macie wystarczy wycinać kółka, nakładać na nie farsz i zlepiać brzegi pierogów wedle uznania.
Pierogi gotowałam w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Polałam rozpuszczonym smalcem ze skwarkami i dla zdrowia posypałam kiełkami.
Smacznego.
Przepis kuchni rosyjskiej.
7 komentarze
uwieeeelbiam pierogi <3
OdpowiedzUsuńMy też, witaj w klubie.
UsuńPierogi ruskie to nasz przepis z obszaru Rusi pochodzący (polskiego pieroga będę bronić!) a nie rosyjski. Na wschodzie podobnoż pierogi z ziemniakami i twarogiem nazywa się pierogami polskimi. ;)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione. Oj zjadłabym tylko zrobić nie ma komu. Ale chyba w ramach przedświątecznych praktyk klejenia pierogow-zrobie,bo narobiłaś mi ochoty!
Jak będziesz lepiła na wigilie to przy okazji ulep kilka ruskich.Dzięki za info.
UsuńMoje ulubione pierogi ☺
OdpowiedzUsuńAle ja do farszu obowiązkowo dodaję jeszcze majeranek
Tez pysznie będzie.
UsuńDziękuję za miłe słowa, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.