Mięciutkie zaraz po upieczeniu i potem też jeśli oczywiście dotrwają do potem.
Nie kłopotliwe w obróbce, ciasto plastyczne i miękkie.
Nie trzeba mocno zlepiać aby się nie rozpadły bo podczas pieczenia urosną i zlepia im się boczki.
No i najważniejsze są przepyszne, jeśli ktoś lubi katarzynki to są pierniki dla niego.
Do wyrobu potrzeba gęstych powideł, ja miałam takie średniej gęstości i trochę mi wypłynęły ale szkody to żadnej nie zrobiło bo zwyczajnie wytarłam je ręcznikiem papierowym a dopiero potem udekorowałam.
Podaję przepis oryginalny, ja zrobiłam z 1/4 porcji bo pierniczków wychodzi naprawdę dużo.
Pierniczki z powidłami.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego.
Przepis z Smakowe kubki [ klik ]
- 1000 ml maślanki
- 800 g cukru
- 250 g masła
- 250 g margaryny
- 250 g miodu
- 1 łyżka smalcu
- 3 torebki przyprawy do piernika lub kilka łyżek domowej przyprawy
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 2000 g mąki pszennej T 650
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 7 jaj
- słoik gęstych powideł
- czekolada biała do dekoracji
- czekolada gorzka do dekoracji
Przygotowanie:
- Maślankę wlałam do dużego garnka bo podczas gotowania pieni się i w małym by wykipiała.
- Do maślanki wsypałam cukier i zaczęłam podgrzewać do momentu zawrzenia.
- Potem gotowałam jeszcze przez ok. 20-25 minut aż maślanka nabrała kremowej barwy.
- Do gorącej włożyłam tłuszcze czyli masło, margarynę i smalec i mieszając rozpuściłam je, jeśli maślanka jest już za chłodna należy ją podgrzać tyle aby tłuszcze się rozpuściły.
- Teraz zdjęłam garnek z ognia i dodałam miód, przyprawę do piernika oraz na końcu sodę rozpuszczoną w ciepłym mleku i wymieszałam.
- Uwaga! bardzo się pieni ale tylko chwilę.
- Na koniec dodałam już do przestudzonej masy roztrzepane jaja i wymieszałam.
- W drugim naczyniu wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem.
- Do miski z mąką dodałam zawartość garnka z płynnymi składnikami, wymieszałam.
- Ciasto jest dość rzadkie.
- Teraz miskę owinęłam folią spożywczą i wstawiłam ją do lodówki na 24 godziny.
- Na drugi dzień wyjęłam ciasto z lodówki i wyłożyłam na posypany mąką blat.
- Ciasto na początku jest twarde ale pod wpływem ciepła dłoni zaczyna mięknąć.
- Należy je dość obficie podsypywać mąką aby się nie przyklejało do blatu czy rąk.
- Ciasto rozwałkowywałam partiami na grubość 3 milimetrów.
- Przygotowałam szklankę do wykrawania kółek oraz foremkę do pierników takiej wielkości aby zmieściła się w obrębie tych kółek.
- Ja miałam szklankę o dużej średnicy i foremkę w kształcie serca.
- Teraz z ciasta wykrawałam kółka, na jednym umieściłam porcję powideł, nakryłam kółko drugim krążkiem, lekko docisnęłam i umaczaną w mące foremką - sercem wykroiłam piernik.
- Pierniki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę włożyłam do nagrzanego do 180 C piekarnika z opcją góra/dół i piekłam pierniki przez 15 minut.
- Po upieczeniu wszystkich ciastek i wystudzeniu ich, rozpuściłam obie czekolady w kąpieli wodnej i dekorowałam pierniki.
Smacznego.
Przepis z Smakowe kubki [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Skansen w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi |
2 komentarze
Po raz pierwszy spotykam się z pierniczkami na maślance. :)
OdpowiedzUsuńAla wypróbuj a zauroczą Cie tak jak mnie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.