Pysznie, szybko i zdrowo a teraz w zimowe, krótkie i zimne dni to ważne bo organizm potrzebuje i kwasów omega 3 i żelaza i witamin a także węglowodanów aby miał energie na długie godziny.
Zapraszam na obiadek i przypomnę jeszcze że jeśli nie wybraliście do tej pory potraw na wigilię i święta to pomogą Wam w tym zakładki na górze strony.
Zapraszam do korzystania z przepisów.
Składniki:
- 250 g makaronu fusilli
- 16 krewetek tygrysich - miałam świeże
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- biała część niedużego pora
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia krewetek
Umyłam je i osuszyłam.
Szpinak umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Czosnek i szalotkę po obraniu posiekałam a pora po umyciu pokroiłam na pół plasterki.
Na patelni rozgrzałam olej i masło i podsmażyłam na nim szalotkę i czosnek oraz pora a potem dodałam posiekany szpinak.
Smażyłam do momentu aż cała woda ze szpinaku odparowała.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotowałam al'dente i jeszcze ciepły włożyłam na patelnię ze szpinakiem, wymieszałam.
Krewetki podsmażyłam na maśle krótko, z każdej strony po 3 minuty a potem dodałam je do makaronu.
Wymieszałam jeszcze raz i wyłożyłam na talerz, posypałam świeżo startym parmezanem.
Smacznego.
Przepis własny.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Kwiat magnolii |
2 komentarze
My też bardzo lubimy makaron, szpinak i... parmezan.
OdpowiedzUsuńDorotko życzę Tobie i Bliskim Świąt zdrowych, radosnych, kolorowych i rozśpiewanych kolędami !!!
Łucjo dziękuję bardzo, Tobie i Twoim bliski również zdrowych i wesołych świąt.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.