Robiłam już inną wersję tego kremu [ klik ] ale ta jest zdecydowanie szybsza i ją polecam.
Przepis nalazłam u Joanny [ klik ] i polecam serdecznie.
Lemon curd czyli szybki krem cytrynowy.
Składniki:
- 2 duże cytryny
- 2 jaja
- 110 g cukru
- 70 g masła
Przygotowanie curdu:
- Cytryny wyszorowałam i otarłam z nich skórkę.
- Z reszty cytryny wycisnęłam sok.
- Na garnku z wodą umieściłam miskę tak aby nie dotykała dna wody.
- Podgrzewałam wodę a do miski wsypałam cukier, skórkę cytrynową, pokrojone drobno masło, wlałam sok z cytryny oraz wbiłam jaja.
- Wymieszałam wszystko trzepaczką i podgrzewając ciągle mieszałam.
- Na początku gdy masło się rozpuści masa będzie rzadka i jednolita.
- Podczas dalszego ogrzewania i mieszania masa zrobi się gęsta jak budyń.
- Trwa to jakieś 10 minut.
- Potem przecedziłam masę cytrynową przez sito i wlałam do słoiczka, schowałam do lodówki.
- Krem może być przechowywany w lodówce jakieś 2 tygodnie.
- Na zdjęciach masa jest jeszcze ciepła i wydaje się rzadka ale zapewniam Was że po wychłodzeniu będzie bardzo kremowa.
Przepis Domowe Wypieki.pl
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Łabędzie z Ciechocinka - majowe gody |
6 komentarze
Dorotko,
OdpowiedzUsuńTobie i Twoim bliskim życzę cudnych i pełnych cudów pełne świąt!
Dziękuje Łucjo- nawzajem.
UsuńZajrzałam przypadkiem i mniam....... zaraz zrobię ten cytrynowy kremik. Jeśli znajdziesz chwilkę możesz mnie odwiedzić. http://www.fotoogrod.blogspot.com/. Pozdarwiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie i odwiedziny. Krem na pewno Ci posmakuje.
Usuńa sok z cytryny kiedy dodać?
OdpowiedzUsuńNa początku razem ze skórką, masłem i innymi składnikami. Dodaję do opisu i dzięki za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.