Tak mawiała moja babcia jak gotowała taką kapustę a ja jej zawsze wierzyłam i tak już pozostanie.
Najfajniejsze jest teraz to że jak gotuję kapustę to zawsze wspominam moją babcię.
Zapomniałam dodać że kapusta jest przepyszna a dodatek ziół zapobiega kłopotliwym wzdęciom.
Kapusta z grzybami i czarną fasolą.
Składniki:
- 1000 g kapusty kiszonej średnio kwaśnej
- garść suszonych kapeluszy podgrzybków
- 500 - 750 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka mieszanki Kuchmistrz Skworcu
- 1 łyżka suszu z kani
- 1 łyżka suszu z opieniek
- 2 świeże liści laurowe albo 1 suszony
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka suchych nasion soi
- 1/2 szklanki suchych nasion czarnej fasolki
- 2 łyżki ziela kocanki
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego cząbru
- Fasolę i soję zalałam w oddzielnych garnkach zimną wodą i zostawiałam na noc.
- Na drugi dzień ugotowałam nasiona w osolonej wodzie, fasolę gotowałam jakieś 20-25 minut a soję 30-35 minut, odcedziłam.
- Kapustę - miałam średnio kwaśną - pokroiłam drobniej i włożyłam do garnka.
- Jeśli macie kwaśną kapustę należy ją obgotować.
- Do garnka włożyłam także kapelusze podgrzybków, wcześniej je pokruszyłam.
- Zalałam wszystko bulionem i gotowałam 30 minut, po tym czasie dodałam sos sojowy, susz z kani i opieniek, ziele kocanki, przyprawę Kuchmistrz, świeże liście laurowe oraz podlałam kapustę winem.
- Gotowałam do miękkości i wtedy dodałam fasolę i soję oraz suszone zioła, wymieszałam i gotowałam jeszcze 15 minut.
- Na sam koniec dodałam do kapusty olej rzepakowy i wymieszałam.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Podróż sentymentalna w czasy dzieciństwa |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.