Mąka tu użyta to mąka z ciecierzycy ze sklepu Naturalnie zdrowe [klik]
O właściwościach ciecierzycy tylko wspomnę: obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia odporność organizmu, poprawia trawienie oraz łagodzi kaszel i bóle głowy więc jedzmy cieciorkę w postaci naturalnej bądź w postaci mąki.
Upiekłam chleb długodojrzewający, mało wymagający więc popróbujcie sami a na pewno się uda.
Chleb jest rewelacyjny, wilgotny, nie starzeje się, nie kruszy się, rzec by można idealny, no nie jakby jeszcze tak szybko nie znikał to byłby idealny.
Mąkę z ciecierzycy możecie zakupić w sklepie Naturalnie Zdrowe [klik]
Składniki: 2 bochenki
- 250 g mąki z ciecierzycy
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 360 ml wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 3 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie chleba:
- Drożdże wymieszałam z wodą i dodałam do nich mąki, sól oraz ziarna słonecznika.
- Wymieszałam wszystkie składniki, nie za długo i odstawiłam pod przykryciem na 30 minut.
- Potem ciasto posypałam mąką, zawinęłam miskę w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na jakieś 60 godzin czyli w środę wieczorem wstawiłam do lodówki a w sobotę rano wyjęłam.
- Pamiętajcie że miski nie wolno ruszać ma stać w lodówce a ciasto powolutku będzie rosło, u mnie w lodówce nastawiona temperatura na 4 stopnie.
- Po długim czasie dojrzewania wyjęłam ciasto z lodówki i pozostawiłam aż się ociepliło na jakieś 60 minut.
- Potem ciasto wyjęłam z miski wprost na blat posypany mąką i delikatnie bez wyrabiania i niepotrzebnego maltretowania podzieliłam ciasto na dwie części.
- Każdą część skręciłam dwukrotnie, posypałam mąką i umieściłam od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryłam blachę ściereczką i pozostawiłam jeszcze na 60 minut.
8 komentarze
Podoba mi się, spróbuję taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, będzie pysznie.
UsuńUwielbiam piec chleby wszelkiej maści... więc zapewne wypróbuję. Prezentuje się cudownie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, będzie pyszny, zapewniam.
Usuńjaka make proponujesz zamiast orkiszowej? jestem na diecie bezglutenowej. prosze o wskazowki helena.piotr2012@gmail.com
OdpowiedzUsuńKażda bezglutenową czyli ryżową, tapiokową, cecierzycową, amarantusową czy kukurydzianą i gryczaną. Jednak dodanie samej mąki bezglutenowej sukcesu nie wróży, lepiej zrobić mieszanki.
UsuńChleb bezglutenowy znajdziesz tutaj :
http://doowa.blogspot.com/2016/01/chleb-bezglutenowy-z-suszonymi.html?spref=fb
Na pewno taki upiekę:)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, pracy nie dużo a efekt zadziwia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.