Możecie oczywiście zawsze zrobić go metodą tradycyjną czyli zagnieść ciasto, pozwolić mu wyrosnąć i upiec w foremce lub jako bochen.
Ja podaję metodę w wypiekaczu bo go mam i chętnie go używam.
Zapraszam na pyszny bochen.
Składniki:
- 330 ml wody
- 2,5 łyżki oleju
- 2,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 220 g mąki pszennej T 500
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki żytniej T 720
- 50 g płatków kukurydzianych
- 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
Do misy wypiekacza po kolei wkładałam : najpierw wodę, potem dalej olej, cukier, sól, mąki, płatki kukurydziane i na końcu suche drożdże.
Maszynę nastawiłam na program do wypieku chleba pełnoziarnistego - u mnie program 3, mam wypiekacz Moulinex.
Ustawiłam także średnią skórkę i bochenek 700 g.
Po trzech godzinach z "hakiem" bochen upieczony wjechał na stół.
Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaję do Akcji Wisły "Na zakwasie i na drożdżach"
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Majowy roztrzepaniec |
4 komentarze
zapisuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńBożenko wypróbuj koniecznie.
UsuńBardzo lubię Twoje przepisy na te wszystkie pyszne chleby:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuje Reniu, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.