U mnie to niedługo, uruchamiam wypiekacz i za ok. 3 godziny bochen gotowy.
Ten dzisiejszy z ziarnami jest miękki, wilgotny z chrupiącymi pestkami słonecznika.
Pamiętajcie że jeśli nie macie wypiekacza wystarczy zarobić z podanych składników ciasto, poczekać aż urośnie a potem już tylko upiec w piekarniku.
Zachęcam do pieczenia.
Składniki: ( bochenek 700 g )
- 330 ml wody
- 2,5 łyżki oleju
- 2,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 220 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki żytniej T 720
- 30 g pestek słonecznika
- 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
Misę umieściłam w wypiekaczu, włączyłam program do wypiekania chleba pełnoziarnistego z chrupiącą skórką, bochenek 700 g.
Po około 3 godzinach gotowy chleb studziłam na kratce.
Mam wypiekacz Moulinex.
Smacznego.
Przepis własny.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Bez lilak |
5 komentarze
Bardzo fajny pomysł na domowe pieczywo, uwielbiam zapach pieczonego chleba :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo, polecam.
UsuńPiekę podobny...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPyszny jest prawda?
UsuńBardzo pyszny...Pozdrawiam:)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.