środa, 26 listopada 2014

Zupa wiśniowa z pieprzem

Proponuję Wam teraz zupę wiśniową.
Napiszcie mi, pochwalcie się czy zupy owocowe są chętnie jadane w Waszych domach, czy wszyscy mają raczej "długie zęby" jak mawiała moja babcia?
Ta wersja może być podawana na chłodno w ciepłe dni albo gorąca w takie dni jak teraz.
Ja osobiście wolę gorącą.
Zapraszam serdecznie.
Zupa wiśniowa na ostro.

 
Składniki: 4 porcje
  • 400 g wydrylowanych wiśni - mogą być mrożone
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g makaronu świderki
  • szczypta pieprzu
  • kora cynamonu - jedna laska
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie zupy:
  • Wiśnie zalałam 1500 ml wody, dodałam cukier, cynamon i gotowałam 5 minut.
  • Śmietankę rozprowadziłam z mąką i wlałam do zupy, zagotowałam ciągle mieszając aby nie zrobiły się kluski.
  • Doprawiłam odrobiną czarnego pieprzu do smaku.
  • Makaron ugotowałam al'dente w osolonej wodzie.
  • Zupę podałam z makaronem.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger