Polecam serdecznie i choć dziś była gęsina jak to na Świętego Marcina to przepis jeszcze nie opracowany.
Makaron, pasta jak go zwał tak zwał a dla nas zawsze będzie pysznym daniem.
Składniki:
- 250 g makaronu tagliolini al peperoncino
- 1 szalotka
- 1 duży ząbek czosnku
- 100 g boczku wędzonego
- 2 papryki czerwone długie szpiczaste
- 100 g fety
- 100 g pomarańczowego sera cheddar ze Szkocji
- 1/2 pęczka szczypioru
- 150 ml śmietanki 30 %
- kilka listków bazylii
- kilka gałązek tymianku
- masło klarowane do smażenia
Makaron ugotowałam al'dente.
Szalotkę i czosnek obrałam i posiekałam.
Na patelni rozgrzałam masło i włożyłam na nie posiekaną szalotkę i czosnek, smażyłam aż zaczęły pachnieć.
Potem dodałam pokrojoną w krążki paprykę dusiłam 5 minut.
Na patelni wylądował teraz boczek pokrojony w kostkę, wysmażyłam go na chrupko.
Teraz na patelnię wlałam śmietankę, dodałam zioła i włożyłam pokrojone w kostkę sery.
Na koniec dodałam posiekany szczypior i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Do sosu na patelnię włożyłam makaron, wymieszałam go dokładnie i odczekałam 5 minut aby makaron wchłonął sos.
Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem.
Przepis własny.
11 komentarze
pychota!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do dodania przepisu do konkursowej akcji Makarony Świata na zBLOGowani
OdpowiedzUsuńNapisałem na Twoim profilu w Google+, że rano kupię składniki i zrobię tak dobrze wyglądające danie. I zrobiłem... Na prawdę szybko się je przygotowuje i do tego bardzo prosto. Nie ma jak zepsuć tej potrawy. Jest też bardzo smaczna :-))) Najadłem się okrutnie - należy nakładać na talerz z umiarem.
OdpowiedzUsuńKupiłem świetny, włoski makaron, gotowany przez 5 minut smakuje jak domowy, reszta składników standard, co było akurat w sklepie. By nie być gołosłownym, proszę: https://plus.google.com/photos/105714446350950795187/albums/6079046267203881153?authkey=CI_H6P6y-JiLkgE (zdjęcia 2,3 i 4).
Dorota, BARDZO dziękuje za ten super przepis. Wydrukowałam go i będę z niego korzystać jeszcze nie raz!
Bardzo się cieszę, rogal od ucha do ucha.
UsuńWklejam do galerii czytelnicy pieka i gotują. Dziękuje Rafale.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Saro.
UsuńZrobiłam się głodna, bo to danie zawiera wszystko co lubię.
OdpowiedzUsuńNo to zabieraj sie do gotowania, nie pożałujesz.
UsuńA w których sklepach można kupić pomarańczowy ser cheddar ze Szkocji ? Albo czym go można zastąpić ?
OdpowiedzUsuńW Lidlu, Kauflandzie albo w wyspecjalizowanych sklepach z serami. Możesz go zastapić zwykłym cheddarem.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.