poniedziałek, 3 listopada 2014

Szpinakowe spahgetti z kremowym sosem serowym i chrupiącymi piniolami

Jeśli kuchnia włoska to koniecznie spaghetti a jak jest do tego szpinakowe to już rewelacja.
Połączyłam w tym daniu kilka naszych ulubionych składników i dzięki temu delektowaliśmy się pysznym jedzonkiem.
Serdecznie zapraszam na przepyszny i szybki obiad.


                      Składniki: ( 2 porcje )
  • 250 g makaronu spaghetti szpinakowego
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie serka kremowego Arla Apetina kremowy - czosnek i zioła
  • 1 szalotka
  • 2-3 łyżki listków oregano
  • 3-4 łyżki startego sera cheddar
  • 200 ml mleka pełnotłustego
  • 10-14 małych pieczarek brązowych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony


Na początek posiekałam czosnek, papryczkę chili i szalotkę.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim posiekane warzywa.
Dodałam na patelnię całe oczyszczone brązowe pieczarki, podsmażyłam.
Warzywa i grzyby zalałam mlekiem i zagotowałam, teraz dodałam starty cheddar i na maleńkim ogniu ciągle mieszając rozpuściłam ser.
Następnie dodałam kremowy serek "czosnek i zioła", dodałam listki oregano i podgrzewałam aż całość uzyskała kremową konsystencję.
Doprawiłam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Na talerzu ułożyłam kopczyk makaronu i polałam sosem.
Na suchej patelni uprażyłam piniole i posypałam makaron na talerzu.
Posypałam również świeżymi listkami oregano.


Smacznego.
Przepis własny.
Dania z serkami kremowymi

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger