Zapraszam serdecznie do wypróbowania.
Składniki:
Przepis kuchni chińskiej, mojego pomysłu.
- 5 cm kawałek marchwi
- 1 mała cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 papryka szpiczasta czerwona
- 1 gruby plaster ananasa
- 2 ząbki czosnku
- kilka pędów bambusa - ze słoika
- sól morska
- pieprz
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- Wszystkie składniki pokroiłam w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam po kolei warzywa.
- Najpierw cebulę i czosnek, potem papryczkę chili i czerwoną, marchew, pędy bambusa oraz ananasa.
- Podsmażałam kilka minut po czym zalałam wszystko wodą i dusiłam do miękkości.
- Całość zmiksowałam na gładką masę.
- Mąkę rozprowadziłam kilkoma łyżkami wody i zaprawiłam sos, ciągle mieszając zagotowałam.
- Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem a na koniec sokiem z limonki.
- Sos gotowy.
Przepis kuchni chińskiej, mojego pomysłu.
6 komentarze
o chętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo.
UsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńuwielbiam taki sos!
OdpowiedzUsuńJa też.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.