Na finał zapraszamy do stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich Abu Dhabi.
Powiem szczerze że kuchnia arabska jest ciekawa i godna polecenia.
Dziś przedstawię Wam pyszny pudding ryżowy z wodą różaną.
Niebo w gębie jak mawiają, popróbujcie.
Ryżowy pudding z pistacjami.
- 4 szklanki mleka 2 %
- 1/3 szklanki krótkiego ryżu - ja dałam arborio
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
Mieszanka gaimar:
- 2 łyżki wody różanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki gaimar - zastąpiłam śmietanką
- podpieczone orzechy pistacjowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Mleko wlałam do garnka z grubym dnem aby się deser nie przypalił podczas długiego gotowania.
- Do mleka wsypałam cukier i ryż, zagotowałam i przez 1,5 godziny gotowałam na maleńkim ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Ze skrobi, wody różanej, śmietanki oraz ekstraktu z wanilii zrobiłam mieszankę i pod koniec gotowania dodałam do ryżu.
- Dogotowałam pudding ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudy.
- Deser można podawać na zimno i gorąco.
- Na patelni podpiekłam posiekane pistacje, posypałam nimi wierzch deseru.
4 komentarze
taki deser przypominający smaki z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie masz rację , chociaż ja takiego nie jadałam.
UsuńChociaż zawsze byłam maniaczką mleka i zup mlecznych (owsianek, klusek na mleku itd), to zdaje się, że wyrosłam. Coraz rzadziej jadam mleczne desery.
OdpowiedzUsuńAle Twój? Nie sądzę, by wyszedł równie ładnie, ale Twoje przepisy nigdy nie zawodzą, więc szykuje mi się prawdziwa uczta. :)
Wyjdzie ładnie Raven i równie pysznie, popróbuj.Dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.