piątek, 21 listopada 2014

Pudding ryżowy z Abu Dhabi

Dotrwaliśmy do końca Formuły 1 jak najlepsi zawodnicy, ja i Daria która to wydarzenie zorganizowała i poprowadziła przez wszystkie etapy.
Na finał zapraszamy do stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich Abu Dhabi.
Powiem szczerze że kuchnia arabska jest ciekawa i godna polecenia.
Dziś przedstawię Wam pyszny pudding ryżowy z wodą różaną.
Niebo w gębie jak mawiają, popróbujcie.
Ryżowy pudding z pistacjami.

Składniki: ( 2 porcje )
  • 4 szklanki mleka 2 %
  • 1/3 szklanki krótkiego ryżu - ja dałam arborio
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego 
 Mieszanka gaimar:
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki gaimar - zastąpiłam śmietanką
  • podpieczone orzechy pistacjowe do dekoracji

Przygotowanie:
  • Mleko wlałam do garnka z grubym dnem aby się deser nie przypalił podczas długiego gotowania.
  • Do mleka wsypałam cukier i ryż, zagotowałam i przez 1,5 godziny gotowałam na maleńkim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Ze skrobi, wody różanej, śmietanki oraz ekstraktu z wanilii zrobiłam mieszankę i pod koniec gotowania dodałam do ryżu.
  • Dogotowałam pudding ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudy.
  • Deser można podawać na zimno i gorąco.
  • Na patelni podpiekłam posiekane pistacje, posypałam nimi wierzch deseru.

Smacznego.
Przepis znalazłam u Grumków [ klik ]

4 komentarze

  1. taki deser przypominający smaki z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chociaż zawsze byłam maniaczką mleka i zup mlecznych (owsianek, klusek na mleku itd), to zdaje się, że wyrosłam. Coraz rzadziej jadam mleczne desery.
    Ale Twój? Nie sądzę, by wyszedł równie ładnie, ale Twoje przepisy nigdy nie zawodzą, więc szykuje mi się prawdziwa uczta. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger